Szilárda
-4 °C
3 °C

Rejtélyes körülmények között tűnt el egy ukrán újságíró

2002.11.06. 21:33
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet aggodalmát fejezte ki Mihajlo Kolomiec, az Ukrajinszki Novini hírügynökség igazgatójának eltűnése miatt. A 44 éves férfi október 22-én tűnt el, miután rokonaival közölte, hogy öngyilkos lesz.
A szervezet Jurij Szmirnov ukrán belügyminiszterhez intézett levelében kéri, tegyenek meg mindent az újságíró megtalálásáét. Az RSF kéri, hogy mielőtt elsietett következtetéseket vonnának le Kolomiec eltűnése okairól, a vizsgálat ne zárja ki szakmai tevékenységét sem - áll az MTI kijevi tudósítójához szerda este eljuttatott közleményben.

Bírálta a hatalmat

Mihajlo Kolomiec október 21. óta nem jelent meg munkahelyén, s azóta tartózkodási helye ismeretlen. A hírügynökség október 28-án tudatta vezetője eltűnését, hozzátéve, hogy az eltűnés a hírügynökség szakmai tevékenységével, a hatalmat időnkét bíráló állásfoglalásaival is összefüggésben lehet.

Öngyilkos lett?

A rendőrség tájékoztatása szerint az újságíró október 22-én Ukrajnából Fehéroroszországba utazott. 28-án este telefonált munkatársainak, családjának és egy barátnőjének, akiknek állítólag öngyilkossági szándékát jelentette be.

A Riporterek Határok Nélkül szervezethez eljutott értesülések több szempontból is ellentmondóak. Kolomiec környezete állítja: a telefonbeszélgetések során az újságíró nem közölte egyértelműen, hogy öngyilkosságra készül. Rokonai szerint nem volt depressziós és személyes oka sem volt ilyen cselekedet elkövetésére. Édesanyja cáfolja a rendőrség közlését, mely szerint eltűnése óta rendszeresen tartaná fiával a kapcsolatot - áll a közleményben.

Mihajlo Kolomiec 44 éves, 1991 óta újságíró. 1997-ben alapította meg az Ukrajinszki Novini hírügynökséget, amelynek ötven százalékban a tulajdonosa. A tőke másik fele a Humanitárius Technológiák Ügynöksége nevű szervezet tulajdonában van, amelyet Valerij Horoskovszkij, az elnöki hivatal helyettes vezetője irányít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!