Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Panaszkodik az udvari költő

2008.09.13. 17:00
A feladat "hálátlan", semmi visszajelzés, ráadásul költői vénája is csaknem elapadt - panaszkodott Andrew Motion, a brit uralkodóház udvari költője a BBC-nek. A hálátlan poéta évente 5000 fontot kap verseiért, miközben elődje 100 fonttal és némi ingyenborral is beérte.

Az 55 esztendős koszorús tollnok 1999-ben vette át elődje halála után azt a feladatot, hogy tehetségét a királyi család jeles napjainak megörökítésére fordítsa, és megbízatása jövőre lejár. 

Kezdetben úgy gondolta, verseivel előreviheti a költészet ügyét, de ma már nagy áldozatnak érzi a protokoll-rímfaragással eltöltött időt. Mint mondta, a feladat "nagyon, nagyon hátrányos hatással volt a munkájára". Az is fájdalmasan érintette, hogy a királynő sohasem mondott véleményt a verseiről.

Az udvari költői munkái közé tartozott többek között, hogy megörökítse a királynő és férje gyémántlakodalmát és Vilmos herceg 21. születésnapját. A II. Erzsébet 60. születésnapjára szerzett költeményét Judy Dench színésznő olvasta fel a Westminster apátságban. Motion szomorúan jegyezte meg, hogy a királynő ugyan megköszönte a poémát, ám nem tudni, hogy vajon valóban tetszett-e neki.

"Az uralkodócsaládnak írni hiábavaló bujdosás volt" - kesergett a költő a Londonban megrendezett Earling Művészeti Fesztiválon. Reménykedően hozzátette, hogy bár közben képtelen volt saját munkáján dolgozni, azért úgy érzi, néhány vers érlelődik a fejében, és a többi is visszatér talán. Azt azonban leszögezte, hogy az udvari szerzeményeket soha nem veszi bele versgyűjteményeibe.

Az udvari költői poszton 1668 óta követték egymást a koszorús költők. Motion előtt Ted Hughes vállalta a megbízatást. A korábbi kinevezettek halálukig viselték a tisztet, amelyet évi 100 font fizettséggel és ingyenborral hálált meg az udvar. Motion évi 5000 fontot kap annak kompenzálásául, hogy már 2009-ben távozik posztjáról, ahol többek között olyan neves elődöket követett, mint Chaucer, Ben Johnson, Wordsworth és Tennison. Kinevezése anno heves vitákat váltott ki, miután az eredeti jelölt, az 1995-ben Nobel-díjjal elismert észak-ír költő, Seamus Justin Heaney nem vállalta a tisztet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?