Vilhelmina
11 °C
28 °C

Panaszkodik az udvari költő

2008.09.13. 17:00
A feladat "hálátlan", semmi visszajelzés, ráadásul költői vénája is csaknem elapadt - panaszkodott Andrew Motion, a brit uralkodóház udvari költője a BBC-nek. A hálátlan poéta évente 5000 fontot kap verseiért, miközben elődje 100 fonttal és némi ingyenborral is beérte.

Az 55 esztendős koszorús tollnok 1999-ben vette át elődje halála után azt a feladatot, hogy tehetségét a királyi család jeles napjainak megörökítésére fordítsa, és megbízatása jövőre lejár. 

Kezdetben úgy gondolta, verseivel előreviheti a költészet ügyét, de ma már nagy áldozatnak érzi a protokoll-rímfaragással eltöltött időt. Mint mondta, a feladat "nagyon, nagyon hátrányos hatással volt a munkájára". Az is fájdalmasan érintette, hogy a királynő sohasem mondott véleményt a verseiről.

Az udvari költői munkái közé tartozott többek között, hogy megörökítse a királynő és férje gyémántlakodalmát és Vilmos herceg 21. születésnapját. A II. Erzsébet 60. születésnapjára szerzett költeményét Judy Dench színésznő olvasta fel a Westminster apátságban. Motion szomorúan jegyezte meg, hogy a királynő ugyan megköszönte a poémát, ám nem tudni, hogy vajon valóban tetszett-e neki.

"Az uralkodócsaládnak írni hiábavaló bujdosás volt" - kesergett a költő a Londonban megrendezett Earling Művészeti Fesztiválon. Reménykedően hozzátette, hogy bár közben képtelen volt saját munkáján dolgozni, azért úgy érzi, néhány vers érlelődik a fejében, és a többi is visszatér talán. Azt azonban leszögezte, hogy az udvari szerzeményeket soha nem veszi bele versgyűjteményeibe.

Az udvari költői poszton 1668 óta követték egymást a koszorús költők. Motion előtt Ted Hughes vállalta a megbízatást. A korábbi kinevezettek halálukig viselték a tisztet, amelyet évi 100 font fizettséggel és ingyenborral hálált meg az udvar. Motion évi 5000 fontot kap annak kompenzálásául, hogy már 2009-ben távozik posztjáról, ahol többek között olyan neves elődöket követett, mint Chaucer, Ben Johnson, Wordsworth és Tennison. Kinevezése anno heves vitákat váltott ki, miután az eredeti jelölt, az 1995-ben Nobel-díjjal elismert észak-ír költő, Seamus Justin Heaney nem vállalta a tisztet.