Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Komárom-Esztergomban már gátakat bontanak

2002.08.20. 12:24
A Duna vízállása Budapest felett ugyan még mindig magas, de itt már megkezdték a gátak bontását. Komárom-Esztergom megyében már az árhullám utáni fertőtlenítésre készülnek.
Kezd normalizálódni az élet Komárom-Esztergom megyében, ahol a dunai árhullám már levonulóban van, így utakat szabadíthatnak fel és hamarosan megkezdik az elöntött területek fertőtlenítését.

Bontják az alkalmi gátakat

Az Állami Közútkezelő Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese elmondta: ismét lehet közlekedni a 10-es számú főút Almásfüzitő és Dunaalmás, valamint a 11-es főút Esztergom és Dömös közötti szakaszán. Komáromban megkezdték a homokzsákok eltávolítását a Rákóczi rakparton, amelyet délután fertőtlenítenek, s azt követően megszüntetik az útzárat. Zatykó János, Komárom polgármestere közölte: a tatai Klapka György Gépesített Lövészdandár 56 katonája, a MÁV és a vízügyi igazgatóság dolgozói Komárom és Szőny között megkezdték a vasúti töltésnél kiépített úgynevezett nyúlgát felső sorának visszabontását.

Esztergomi helyzet

Gyurmánczi Éva, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtótisztje elmondta, hogy Neszmélyen és Táton nagy erőkkel szivattyúzzák vissza a kiáradt vizet a folyóba. Esztergomban a Kis-Duna-ágnál, a Pöltenberg utcában lévő családi házak telkei alján lévő kerítéseket a védekezési munkálatok érdekében el kell bontani. Ezzel egyidőben megkezdődött a védművek úgynevezett bordás megtámasztása, ami az eredményes védekezés elengedhetetlen feltétele. Esztergomnál egyébként kedden délelőtt 10 órakor 660 centiméteres vízmagasságot mértek, a vasárnapi tetőzéskor 771 centiméter magas volt a víz. - Az elöntött területek fertőtlenítése az ár visszahúzódása után azonnal megkezdődik, s e művelet végrehajtása után kerülhet sor a 18 kitelepített család hazaköltözésére - tette hozzá a katasztrófavédelmi igazgatóság illetékese.