Judit
3 °C
7 °C

Komárom-Esztergomban már gátakat bontanak

2002.08.20. 12:24
A Duna vízállása Budapest felett ugyan még mindig magas, de itt már megkezdték a gátak bontását. Komárom-Esztergom megyében már az árhullám utáni fertőtlenítésre készülnek.
Kezd normalizálódni az élet Komárom-Esztergom megyében, ahol a dunai árhullám már levonulóban van, így utakat szabadíthatnak fel és hamarosan megkezdik az elöntött területek fertőtlenítését.

Bontják az alkalmi gátakat

Az Állami Közútkezelő Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese elmondta: ismét lehet közlekedni a 10-es számú főút Almásfüzitő és Dunaalmás, valamint a 11-es főút Esztergom és Dömös közötti szakaszán. Komáromban megkezdték a homokzsákok eltávolítását a Rákóczi rakparton, amelyet délután fertőtlenítenek, s azt követően megszüntetik az útzárat. Zatykó János, Komárom polgármestere közölte: a tatai Klapka György Gépesített Lövészdandár 56 katonája, a MÁV és a vízügyi igazgatóság dolgozói Komárom és Szőny között megkezdték a vasúti töltésnél kiépített úgynevezett nyúlgát felső sorának visszabontását.

Esztergomi helyzet

Gyurmánczi Éva, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtótisztje elmondta, hogy Neszmélyen és Táton nagy erőkkel szivattyúzzák vissza a kiáradt vizet a folyóba. Esztergomban a Kis-Duna-ágnál, a Pöltenberg utcában lévő családi házak telkei alján lévő kerítéseket a védekezési munkálatok érdekében el kell bontani. Ezzel egyidőben megkezdődött a védművek úgynevezett bordás megtámasztása, ami az eredményes védekezés elengedhetetlen feltétele. Esztergomnál egyébként kedden délelőtt 10 órakor 660 centiméteres vízmagasságot mértek, a vasárnapi tetőzéskor 771 centiméter magas volt a víz. - Az elöntött területek fertőtlenítése az ár visszahúzódása után azonnal megkezdődik, s e művelet végrehajtása után kerülhet sor a 18 kitelepített család hazaköltözésére - tette hozzá a katasztrófavédelmi igazgatóság illetékese.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?