Gusztáv
-4 °C
1 °C

Keresik a komptragédia felelőseit

2006.02.05. 14:19
Két nappal a Vörös-tengeren elsüllyedt komphajó tragédiája után megkezdődött a felelősök keresése, miközben az egyiptomi államfő pénzügyi segéllyel igyekezett enyhíteni az áldozatok családjának fájdalmát.
Vasárnapi hírek szerint a legtöbb szemrehányás az olasz gyártmányú Szalaam 98 komp legénységét éri. Utasok és biztonsági szolgálatok egybehangzó állításai szerint a hajósok csak hosszú késlekedés után kezdték meg a mentést, és általában sem törődtek eléggé a bajba jutott utasokkal. Az egyiptomi hatóságok sem vizsgáztak fényesen: az első csónakokat és hajókat nyolc és fél órával azután irányították a helyszínre, hogy a komphajó eltűnt a radarernyőkről.

Vasárnap délig 401 életben maradt utast sikerült kimenteni a tengerből. Annak az esélye, hogy további túlélőkre találnak a 19-20 fokos vízben, szakemberek szerint roppant csekély.

„Jó és gyors”

Az egyiptomi állami televízió vasárnap "jónak és gyorsnak" minősítette a mentőakciót. Túlélő utasok viszont azt állítják, hogy az első mentőhajók csak tíz órával a Szalaam 98 vesztét okozó tűz kitörése után érkeztek meg. Egy tengerésztiszt, aki szintén túlélte a tragédiát, az egyiptomi főügyésznek elmondta: a szaúd-arábiai kikötőből történt indulás után másfél órával keletkezett tűz az alsó fedélközben. A lángok elfojtásához a legénység nagy mennyiségű tengervizet szivattyúzott a hajóra. Feltételezhető, hogy a jelentős víztömeg okozta a hajó felbillenését és elsüllyedését - vélte a tiszt.

Életben maradt utasok szerint a tragikus események láncolata akkor kezdődött, amikor a legénység a kitört tűz dacára úgy döntött: folytatják az utat Egyiptom felé. Tették ezt annak ellenére, hogy a szaúdi part még alig 20 mérföldre, az átellenes part viszont 110 mérföldre volt akkor. Vagyis a visszafordulás nagyobb esélyt kínált volna a szárazföld elérésére, illetve a szaúdi kikötőkből elindított mentőhajók időbeni érkezésére.

Nem fordultak vissza

"Szóltunk a matrózoknak, hogy forduljanak vissza és hívjanak segítséget, de ők erre nem voltak hajlandók, s azt mondták, hogy minden rendben van" - mondta el Ahmed Abdel Vaháb 30 éves egyiptomi vendégmunkás, aki Szaúd-Arábiában keresi a kenyerét. A megnyugtatás dacára az utasok között pánik tört ki, mire a legénység sokukat - főként nőket - bezárt a kabinjukba.

Amidőn a lángok teljesen elharapóztak, a nem bezárt utasok a komp egyik oldalára menekültek. Ekkor robbanás hallatszott, majd a vihar által felkorbácsolt hullámok - a német ZDF televízió 7 méter magas hullámokról számolt be - felborították az egyensúlyát vesztett hajót, amely perceken belül elsüllyedt.

A komphajó fedélzetén összesen 1414 ember utazott, köztük 1200 egyiptomi és 100 szaúdi állampolgár. Az alsó fedélközben, ahol állítólag a tűz keletkezett, 220 gépjármű volt.

Az egyiptomi államfő még szombaton a Szafagától 40 mérföldre északra fekvő Hurgadába utazott, amelynek kórházaiban a katasztrófa számos túlélőjét ápolják. Hoszni Mubarak az egyik kórházban nyilatkozva elrendelte, hogy minden egyes áldozat családja 5200 dollár kártérítést kapjon, míg az életben maradt utasoknak fejenként 2600 dollár fájdalomdíjat fizet a kormány. "Imádkozunk azért, hogy a mindenható Isten a vértanúi közé emelje az áldozatoka" - jelentette ki az elnök.