Auguszta
-7 °C
0 °C

Szenegáli komptragédia

2002.09.28. 20:01
Partra szállították szombaton az északnyugat-afrikai partoknál hajótörést szenvedett szenegáli komp halálos áldozatainak egy részét, ám közben a mentőalakulatok egyre kevesebb reményt fűznek ahhoz, hogy találnak még túlélőket a hajó több száz eltűnt utasa között.
A mentőhajók 37 olyan személy holttestét szállították a szenegáli főváros, Dakar kikötőjébe, akik a Szenegál és Gambia partjainál csütörtök éjjel viharos időben felborult Joola komp helységeiben rekedtek és megfulladtak. Az halottak többsége feltehetően szenegáli, de két, egyelőre azonosítatlan állampolgárságú európai is van közöttük - közölte a szenegáli katonai rendőrség parancsnoka, Matar Kane. A kikötőben az utasok több száz családtagja gyűlt össze, hogy hírekhez jusson hozzátartozói sorsáról.

A hírügynökségek szombaton eltérő adatokat közöltek a túlélők számáról. A Reuters a dakari mentőalakulatokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Joola utaslistáján szereplő 796 személy közül 104-et kimentettek. Az AP Kane-re hivatkozva viszont azt közölte, hogy a mentőalakulatok 62 túlélőről tudnak: közülük 35-öt szenegáli, másik 27-et pedig - a Szenegál északi és déli része közé ékelődő - Gambia kórházaiba szállítottak. Valamennyiüket a segélyművelet első óráiban sikerült kimenteni.

A hajót üzemeltető szenegáli hadsereg közölte, hogy szombaton folytatják a mentést a komp környékén és a vízi járművön belül is, a hajó ugyanis nem süllyedt el teljesen. A túlélők utáni kutatásba három hajót és egy francia katonai helikoptert is bevontak. A Reuters szerint a mentőalakulatok azonban egyre kevesebb reményt fűznek ahhoz, hogy a hajó több mint 600 eltűnt utasa közül még túlélőkre akadnak.

A kompot eredetileg 550 személy szállítására tervezték, és nemrégiben felújították. Egyes szemtanúk szerint a hajó már akkor erősen az oldalára dőlt, amikor csütörtökön - fedélzetén a személyzettel együtt 796 emberrel - kifutott a kikötőből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!