Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Luxusban élt a háborús bűnökkel vádolt kongói alelnök

2008.07.23. 06:51
A portugál hatóságok lefoglalták a Kongói Demokratikus Köztársaság háborús bűnökkel vádolt volt alelnökének magánrepülőgépét, jachtját, és több millió eurós házát - jelentette kedden egy portugál hetilap. Az emberiség elleni bűnökkel vádolt Jean Pierre Bembát májusban fogták el Brüsszelben, és a tervek szerint novemberben kezdődik tárgyalása Hágában.

A Sol című portugál hetilap értesülése szerint a portugál hatóságok lefoglalták a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) katonai parancsnokának Portugália déli részén található 2,5 millió eurót (500 millió forint) érő házát, két drága autóját, egy repülőgépet és egy jachtot is. Ezen felül Bemba összes portugál bankszámláját befagyasztották, köztük egy olyat, amelyen 1,75 millió euró volt.

A portugál ügyészség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek csak annyit árult el, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kérésére Bemba összes ismert tulajdonát júniusban lefoglalták. A hágai bíróságon emberiség elleni és háborús bűnökkel, valamint gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzással vádolják a kongói ex-lázadóvezért.