Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Lakónegyedre zuhant egy repülőgép Kongóban

2007.10.04. 14:01
Sűrűn lakott negyedre zuhant egy kongói magáncég teherszállító repülőgépe csütörtökön Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában.

Eddig legkevesebb 25 halottja van a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában csütörtökön történt repülőgép-szerencsétlenségnek. Az első jelentések szerint az áldozatok mindegyike a repülőgépen utazott; azt egyelőre nem tudni, hányan haltak meg abban a lakóövezetben, amelyre ráesett a gép.

Egy Antonov-26 típusú gép Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosának repülőteréről szállt fel csütörtökön, ám öt perccel később egy piac közelében sűrűn lakott negyedre zuhant, és kigyulladt. Hivatalos források szerint a gépen ötfős személyzet és 14 utas tartózkodott, mindannyian életüket vesztették. Az első hírek teherszállító gépként jelölték az Antonov-26-ost, amelyen 17 tagú orosz személyzet utazott.

Senki nem élte túl

Egy rendőrfelügyelő a baleset helyszínén közölte, hogy a gép szénné égett, a szerencsétlenséget a fedélzeten tartózkodók közül senki sem élte túl. Félő azonban, hogy a katasztrófa további halálos áldozatokat is követelt, szemtanúk szerint legalábbis a zuhanó gép tucatnyi házat letarolt, mielőtt felrobbant, a piac pedig zsúfolt volt a baleset pillanatában.

A szerencsétlenül járt szovjet gyártmányú gép az Africa One társaságé, amely szerepel az Európai Unióból biztonsági okokból kitiltott légitársaságok listáján.

A gépet orosz pilóta, másodpilóta és fedélzeti mérnök vezette, erősítette meg csütörtökön este Moszkvában az orosz külügyminisztérium. A pilóta krasznodari, a másodpilóta taganrogi és a fedélzeti mérnök kurszki volt. A repülő ugyan az Afrika One légitársaság tulajdona volt, és a Malila Airways elnevezésű társaság számára szállított küldeményeket, de utasok is tartózkodtak rajta, számukról azonban Moszkvában nem rendelkeznek adatokkal.

Letört a szárnya

A közlemény szerint a gépnek felszállás közben leesett a jobboldali propellere. A pilóták megpróbáltak manőverezni, de közben a gép fáknak ütközött, amelyek letörték a szárnyát, így zuhant lakott területre. Az orosz külügyminisztérium részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

A Nyugat-Európa méretű afrikai ország a légiközlekedés szempontjából a világ egyik legveszélyesebb helye. A félszáz magán-légitársaság gépparkja nagyrészt elöregedett szovjet gyártmányú repülőkből áll, amelyek karbantartása és alkatrészellátása is igen hiányos. 1996-ban legkevesebb 350 ember vesztette életét, miután egy Antonov-32 típusú gép Kinshasa központjában egy piacra zuhant. 2003-ban egy Iljusin-76 típusú gép zuhant le Kinshasa és Lubumbashi között, több mint kétszáz ember halálát okozva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!