Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lakónegyedre zuhant egy repülőgép Kongóban

2007.10.04. 14:01
Sűrűn lakott negyedre zuhant egy kongói magáncég teherszállító repülőgépe csütörtökön Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában.

Eddig legkevesebb 25 halottja van a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában csütörtökön történt repülőgép-szerencsétlenségnek. Az első jelentések szerint az áldozatok mindegyike a repülőgépen utazott; azt egyelőre nem tudni, hányan haltak meg abban a lakóövezetben, amelyre ráesett a gép.

Egy Antonov-26 típusú gép Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosának repülőteréről szállt fel csütörtökön, ám öt perccel később egy piac közelében sűrűn lakott negyedre zuhant, és kigyulladt. Hivatalos források szerint a gépen ötfős személyzet és 14 utas tartózkodott, mindannyian életüket vesztették. Az első hírek teherszállító gépként jelölték az Antonov-26-ost, amelyen 17 tagú orosz személyzet utazott.

Senki nem élte túl

Egy rendőrfelügyelő a baleset helyszínén közölte, hogy a gép szénné égett, a szerencsétlenséget a fedélzeten tartózkodók közül senki sem élte túl. Félő azonban, hogy a katasztrófa további halálos áldozatokat is követelt, szemtanúk szerint legalábbis a zuhanó gép tucatnyi házat letarolt, mielőtt felrobbant, a piac pedig zsúfolt volt a baleset pillanatában.

A szerencsétlenül járt szovjet gyártmányú gép az Africa One társaságé, amely szerepel az Európai Unióból biztonsági okokból kitiltott légitársaságok listáján.

A gépet orosz pilóta, másodpilóta és fedélzeti mérnök vezette, erősítette meg csütörtökön este Moszkvában az orosz külügyminisztérium. A pilóta krasznodari, a másodpilóta taganrogi és a fedélzeti mérnök kurszki volt. A repülő ugyan az Afrika One légitársaság tulajdona volt, és a Malila Airways elnevezésű társaság számára szállított küldeményeket, de utasok is tartózkodtak rajta, számukról azonban Moszkvában nem rendelkeznek adatokkal.

Letört a szárnya

A közlemény szerint a gépnek felszállás közben leesett a jobboldali propellere. A pilóták megpróbáltak manőverezni, de közben a gép fáknak ütközött, amelyek letörték a szárnyát, így zuhant lakott területre. Az orosz külügyminisztérium részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

A Nyugat-Európa méretű afrikai ország a légiközlekedés szempontjából a világ egyik legveszélyesebb helye. A félszáz magán-légitársaság gépparkja nagyrészt elöregedett szovjet gyártmányú repülőkből áll, amelyek karbantartása és alkatrészellátása is igen hiányos. 1996-ban legkevesebb 350 ember vesztette életét, miután egy Antonov-32 típusú gép Kinshasa központjában egy piacra zuhant. 2003-ban egy Iljusin-76 típusú gép zuhant le Kinshasa és Lubumbashi között, több mint kétszáz ember halálát okozva.