Lujza
-1 °C
13 °C

Tovább titkolóznak a kongói légibaleset áldozatairól

2003.05.12. 16:42
Az ukrán külügyminiszter arra kéri kongói kollégáját, személyesen irányítsa az Il-76-os szállítógép balesetével kapcsolatos vizsgálatot. Az ukránok továbbra is tagadják, hogy kongói katonákat szállító gépükből - melynek menet közben kinyílt az ajtaja - kirepültek volna az utasok. A szerencsétlenség egyik túlélője viszont azt állítja, mintegy 250 embert szippantott ki a légnyomáskülönbség.
Anatolij Zlenko ukrán külügyminiszter azzal a kérdéssel fordult kongói kollégájához, Léonard She Okitunduhoz, vegye személyes irányítása alá az ukrán Il-76-os szállítógép balesetével kapcsolatos helyzetet.

Markijan Lubkivszkij külügyi szóvivő tájékoztatása szerint Zlenko telefonon érdeklődött a vizsgálat menete és az áldozatok számáról szóló értesülések hitelessége iránt. Okitundu tájékoztatta ukrán kollégáját, hogy Kongóban kormánybizottságot hoztak létre az incidens körülményeinek kivizsgálására és a vizsgálat befejezése után az eredményekről tájékoztatják az ukrán felet.

Az ukrán védelmi minisztérium fennhatósága alatt álló Ukrán Légi Szállítási Társaság (UATK) Kinshasából Lubumbashiba tartó járata csütörtök este visszatért a kiindulási repülőtérre, miután 2200 méter magasan kinyílt a gép hátsó beszállórámpája. A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya először hét ember halálát erősítette meg, majd azt közölte, hogy a halálos áldozatok száma a 170-et is elérheti, és vizsgálóbizottságot hozott létre a katasztrófa okainak és az áldozatok számának tisztázására.

Az ukránok szerint nem halt meg senki

Az ukrán védelmi minisztérium továbbra is tagadja, hogy az incidens emberéletet követelt volna. Konsztantin Hivrenko, a tárca szóvivője hétfőn azt közölte, hogy kongói katonákat és rakományt szállító Il-76 szállítógép parancsnoka az UATK vezetőségének küldött hivatalos jelentésében arról számolt be, hogy az incidensnek nem volt halálos áldozata és sérültje sem a legénység, sem a katonák közül. Hivrenko elmondta, hogy az ukrán légiközlekedési állami hivatal hivatalos kéréssel fordult a kongói hatóságokhoz az ügy tisztázására, és a válasz rövidesen megérkezik.

A szóvivő elmondta, hogy a kongói katonákat a forradalom napja alkalmából tartott ünnepségekre szállították. Megismételte, hogy sem a katonák, sem a szállított rakomány nem sérült meg.

Más források szerint túlélők a kinshasai katonai kórházban elmondták, hogy a gépen szállított, rögzített katonai járművekbe, létrákba, kötelekbe kapaszkodva tudták csak megmenteni életüket, amikor kinyílt a gép hátsó beszállórámpája. Iszonyodva látták, amint számos utastársukat a légnyomáskülönbség "kiszippantotta" a légi járműből.

Egy utas szerint 250-en haltak meg

Egy Mambaza nevű rendőr, a szerencsétlenség egyik túlélője azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy becslése szerint mintegy 350-en - rendőrök, katonák és családtagjaik - utaztak a különös balesetet szenvedett katonai szállítógépen, s közülük mintegy százan maradtak életben.