Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Csalás volt a könnygáztól meghalt lány története

2006.11.30. 09:17
Egy hónapig élt a városi legenda, hogy az október 23-i rendőri fellépések és a könnygáz hatására egy tinédzser kislány meghalt. Az ügyben ügyészségi nyomozás is folyt, de kiderült, semmi sem úgy történt, ahogy azt híresztelték.

Két héttel ezelőtt beszámoltunk egy feltételezett halálesetről, ami nem sokkal az október 23-i zavargások után történt. Számos fórumon terjedt a hír, hogy egy 16 éves kislány a rendőri könnygáztól elhunyt.

Kiderült, hogy a történet alapja, hogy egy osztrák tulajdonú építőiparialapanyag-gyártó vállalat egyik alkalmazottja a cégvezetésnek bejelentette, hogy az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján kitört utcai összetűzések miatt leánygyermekét elveszítette. M. György 300 ezer forint temetési segélyt kért és kapott a cégtől, majd másnap szabadságra ment.

Nem 16, hanem 13, és nem halott, hanem élő

A férfit ezután az Index többször is kereste. M. György nem cáfolta, hogy a lánya elhunyt, azt is elmondta, hogy 23-án együtt álldogáltak a könnygázban, és ő jóllehet volt katona, de a félelemtől bepisilt, további részletekkel azonban nem szolgált, mint mondta, élettársa azóta sem hagyta el a kislány szobáját. Az is kiderült, hogy M.-ék az eset után elhagyták Budapestet, a férfi mendei bejelentett lakcímén sem volt fellelhető. Mendén M. testvére és szülei élnek.


Nézzen könnygáztól elhunyt embereket!

A férfi testvérének élettársa, K. Mihály az Indexnek két hete cáfolta, hogy tudnának bármilyen halálesetről, sőt még azt is letagadta, hogy M. György a rokonuk lenne. Csupán annyit közölt, élettársával van egy 16 éves lányuk. Ezután ismét megpróbálkoztunk M. Györggyel beszélni, aki telefonon elmondta, Budapesttől 240 kilométerre tartózkodik. Mint kiderült, élettársával együtt Nyíregyházán húzta meg magát.

Gondatlan emberölésből csalás gyanúja

A cikk hatására és a Deport-'56 nevű szervezet feljelentésére ugyanakkor a Budapesti Nyomozó Ügyészség is eljárást indított. A nyomozás egészen e hét elejéig tartott. Morvai Attila szóvivő csütörtökön az Indexnek elmondta, hogy M. György élettársával beszéltek, aki feltárta az eset hátterét. A párnak valóban van egy kislánya, aki 13 éves, de nem velük, hanem a nagyszülőkkel Mendén él.

A nő tanúvallomást tett, és elmondta, hogy a kislány azóta is iskolába jár. Az is kiderült, hogy élettársa valóban temetési segélyt vett fel. Ezután az ügyészség bűncselekmény hiányában a feljelentést elutasította, de csalás gyanúja miatt a XVIII.-XIX. kerületi ügyészségen feljelentést tettek. Morvai szerint, amennyiben a történet igaz lett volna, most gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!