Leleplezték a szintetikus könnyeket ejtő Szűz Máriát

2004.08.01. 07:40
Az ausztráliai Brisbane egyik kicsiny katolikus templomában könnyező Szűz Mária szobor, és a vérző ikonok ezrével vonzották a hívőket azután is, hogy kiderült: mesterséges folyadék csorog a kegytárgyakból.
Nem Isten, sokkal inkább földi halandó keze van a brisbane-i csoda mögött - adta hírül az AAP ausztrál hírügynökség. Mint az egyházi vizsgálat kiderítette, a helyi katolikus templom vérző ikonjai és könnyező Szűz Mária szobra nem isteni csodát hordozó kegytárgyak, hanem közönséges csalásnak tekinthető vallásos átverés eszközei.

Nem vér és könny

A brisbane-i könnyező Madonna
Fotó: EPA
John Bathersby, a brisbane-i katolikus érsek szerdán ismertette a vizsgálat eredményét, ami többek közt arra is kitért, hogy az anyag, ami a képekből illetve a szoborból szivárgott, nem természetfeletti csodának köszönhető vér és könny volt, hanem szintetikus folyadék. Az érsek egyúttal felszólította azokat az eddig ismeretlen "tetteseket", akiket az álcsodáért felelősség terhel, hogy lépjenek elő és vállalják szélhámosságukat.

Az isteni csodaként számontartott jelenség ez év májusában kezdődött, az ausztráliai vietnámiak katolikus közösségének egyik brisbane-i templomában. A vérző ikonok és a könnyező Madonna csodája emberek ezreit vonzotta naponta a világ minden tájáról. Az érseki bejelentés ellenére továbbra is özönlenek a hívők a csodás tárgyakhoz, mondván a hivatalos egyházi álláspont nem változtathat azon a meggyőződésükön, hogy Isten jelét látják.

Hasznot akartak húzni?

Az apró templom fenntartói és papjai nem kommentálták az érsek bejelentését. A katolikus főpap mindazonáltal kifejezte reményét, hogy a hamis csoda hatására megtért emberek nem ábrándulnak ki a vizsgálat eredménye hallatán.

A csoda vizsgálatát Adrian Farrelly atya vezette, és lelkiismeretes, minden részletre kiterjedő munkájában tudományos módszereket is alkalmazott és szemtanúk beszámolóira is támaszkodott - közölte az érsek, aki az álcsoda leleplezése után utasította a templom vezetőit, hogy távolítsák el az érintett műtárgyakat a templomból. A főpap egyúttal revíziót is elrendelt, hogy kiderüljön, mennyi haszna származott az esetlegesen megszaporodott adományokból a brisbane-i katolikus vietnámiak közösségének. Azt azért előrebocsátotta az ausztrál egyházi méltóság, hogy nem igaz az a híresztelés, ami szerint a csodának otthont adó templom DVD-k eladásából és televíziós műsorokból is jókora bevételre tett szert.

  • Hírek
  • Hírek