Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Felmentették Konta Barbara fenyegetőjét

2004.04.22. 13:13
A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében a fiatalkorú vádlottat, aki Konta Barbara ellen akart gyilkosságot elkövetni, az emberölési előkészület, a két rendbeli rongálás, valamint a fogolyszökés vádpontjai alól felmentette, és elrendelte kényszergyógykezelését.
Tudathasadásos elmebetegsége miatt jogerősen felmentették azt a fiatalembert, aki megfélemlítette és meg akarta gyilkolni Konta Barbara színésznőt. A Fővárosi Bíróság csütörtökön meghozott ítélete szerint a még jelenleg is fiatalkorú fiúban már kamaszkorától kezdve lappangó tudathasadásos elmebetegség fejlődött ki, ami rendszerint mások gyűlöletében jelentkezett. Emiatt már 2000-ben is Molotov-koktélt dobott egy lányismerőse apjának kocsijára, majd gyűlölete a Barátok közt című filmsorozatban szereplő, fiatal színésznő ellen fordult.

Először, két alkalommal csak a kocsiját rongálta meg a színésznőnek, végül - 2002. januárjában - úgy döntött, hogy végez Konta Barbarával. Céljának megvalósítása érdekében egy flóbertpisztolyt is szerzett, s azzal a XVI. kerületi kiserdőbe járt ki gyakorolni. Mivel azonban terveit nem is titkolta, azok idővel a nyomozók fülébe jutottak, így a rendőrség 2002 februárjában őrizetbe vette. Október 14-én a fiatalember megszökött az előzetes letartóztatásból, hogy személyesen kérjen bocsánatot a színésznőtől, ám másnap, dolgavégezetlenül visszatért a fogdába. Tavaly áprilisban elrendelték a vádlott ideiglenes kényszergyógykezelését is.

Mivel az orvosszakértői vélemény szerint a jelenleg kóros elmeállapotú fiú nem képes felismerni tetteinek súlyát, ezért az ügyészség és a védelem is a felmentését indítványozta. Csütörtöki tárgyalásán a bíróság helyt adott az indítványoknak, így a fiút az emberölési előkészület, a két rendbeli rongálás, valamint a fogolyszökés vádpontjai alól is felmentette. Egyúttal elrendelte, hogy a vádlott részesüljön kényszergyógykezelésben, állapotát pedig a későbbiekben évente vizsgálják felül. A Fővárosi Bíróság első fokon meghozott ítélete jogerős.