Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Percek alatt égő pokollá változhat a Széchenyi könyvtár

2001.11.22. 07:18
Körübelül ötven embert kellett kimenteni az Országos Széchenyi Könyvtár olvasóterméből, amikor egy fénymásoló miatt tűz ütött ki, majd a lángok gyorsan továbbterjedtek. Mindez akár meg is történhetett volna, de szerencsére csak a fővárosi tűzoltók gyakorlatoztak.
Sűrű füst gomolygott ki szerda este a Budai Várpalota ablakán, a rutinosabban már rögtön az hihették, gyújtogatás történt. Talán nem is állnak messze az igazságtól, csak most a tűzoltók fűtöttek be az Országos Széchenyi Könyvtárban. A gyakorlat szerint az olvasóteremben kigyulladt a fénymásoló, és a könyvtár dolgozói nem tudtak megbirkózni a tűzzel, ezért a lánglovagokat hívták segítségül.

Öt-tíz perc alatt helyszínen a tűzoltók

A helyszínre 18 tűzoltóautó vonult ki
A Budai Vár azon szerencsés helyszíne Budapestnek, ahová az európai normáknak megfelelően, nappal öt, éjjel tíz percen belül tud kiérni két különböző állomásról induló egység. Mégis, egy igazi vészhelyzetben óráknak tűnik ez az idő, ahogy a közelmúltban több halálos áldozatot követelő paneltüzeknél is lehetett tapasztalni, minden perc számít.

Az elsőként kiérő tűzoltóknak fel kell venniük a kapcsolatot a helyi biztonsági vezetővel, aki némi információt ad a tűz keletkezésének helyéről és a bent rekedt emberek számáról. Az olvasóteremben most körübelül ötvenen ragadtak, többen az eszméletüket is elvesztették. Miután a tűzoltók biztosították a saját védelmükhöz és a tűz oltásához szükséges vizet, megkezdték az emberek mentését.

Sötétség, összeesett emberek és sűrű füst az olvasóterembem

A legkülönfélébb helyzetekben találnak rá a sérültekre
A légzőálarcban szuszogó lánglovagok lépésről lépésre haladtak az olvasóteremben, a sűrű füstben és sötétségben alig lehetett látni. Sorra bukkantak fel az összeesett emberek, sokan az asztalra borultak vagy lefordultak a székről, de volt olyan, aki az asztal alatt próbált menedéket találni. - A rendelkezésre álló erők nem teszik elegendővé az oltást, csak a mentést - adták a visszajelzést a központnak. Valóban még a gyakorlat alatt lábatlankodó újságíróknak és fotósoknak is olyan érzése támad, túl sok a sérült, kevés a tűzoltó.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szakmai vezetése sikeresnek minősítette a gyakorlatot, bár akadtak kisebb-nagyobb problémák. Ilyen volt az is, hogy az egyik egység az épületegyüttes előtti szűk bejáratot járművével egy időre eltorlaszolta, így akadályozta a többi tűzoltó kiérkezését. Az is problémaként merült fel, hogy egy tűzoltó feltételezett sérüléséről nem szerzett tudomást a mentés vezetője. Mindez egy igazi tűznél, ahol percek alatt égő pokollá változhat egy épület, nagy valószínűséggel nem történik meg, mert a tüzet nem csak színes zászlók jelzik.