Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tömegesen gyilkolják a halakat a kárókatonák

2008.03.03. 15:47
A Rétimajornál lévő természetvédelmi területen elszaporodtak a kormoránok, így óriási pusztítást végeznek a halállományban. Az 1000 hektárnyi halastavakon nincs jég, így a halak a hideg miatt dermedtek.

Óriási károkat okoznak a kormoránok a Fejér megyei Rétimajornál lévő természetvédelmi területen. A hazánkban először 30 éve megjelent madarak 20 százalékkal több halat pusztítanak el most, mint általában.

Mivel a megszokottól eltérően nincs jég a körülbelül 1000 hektárnyi halastavakon, a halak a hideg miatt dermedtek, így óriási pusztítást végeznek a hazánkban 30 éve megjelenő, mára elszaporodott kormoránok, vagy más néven kárókatonák.

"Csak minden ötödik uszonyost nyeli le a madár, a többit megsebzi, úgy, hogy belehal a sérülésbe. Évente 150-200 kg halat pusztítanak el így a kormoránok, most azonban 20 százalékkal többet" - mondta Lévai Ferenc, tulajdonos, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. A terület magántulajdonban van, de a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik.

A madarakat csak a Természetvédelmi Hivatal engedélyével lehet riasztani és lőni. Az elmúlt hetekben Rétimajorban 300 ezer forint értékű lőszert lőttek el, ám a kormoránok egyre gyűlnek.

A védekezést ellenük nehezíti, hogy a szárnyasok nagyon ravaszak. Egy-egy riasztás után már több száz méterről megismerik a számukra veszélyt hozó gépkocsit, és azonnal elmenekülnek.