Ábrahám
17 °C
29 °C

Tömegesen gyilkolják a halakat a kárókatonák

2008.03.03. 15:47
A Rétimajornál lévő természetvédelmi területen elszaporodtak a kormoránok, így óriási pusztítást végeznek a halállományban. Az 1000 hektárnyi halastavakon nincs jég, így a halak a hideg miatt dermedtek.

Óriási károkat okoznak a kormoránok a Fejér megyei Rétimajornál lévő természetvédelmi területen. A hazánkban először 30 éve megjelent madarak 20 százalékkal több halat pusztítanak el most, mint általában.

Mivel a megszokottól eltérően nincs jég a körülbelül 1000 hektárnyi halastavakon, a halak a hideg miatt dermedtek, így óriási pusztítást végeznek a hazánkban 30 éve megjelenő, mára elszaporodott kormoránok, vagy más néven kárókatonák.

"Csak minden ötödik uszonyost nyeli le a madár, a többit megsebzi, úgy, hogy belehal a sérülésbe. Évente 150-200 kg halat pusztítanak el így a kormoránok, most azonban 20 százalékkal többet" - mondta Lévai Ferenc, tulajdonos, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. A terület magántulajdonban van, de a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik.

A madarakat csak a Természetvédelmi Hivatal engedélyével lehet riasztani és lőni. Az elmúlt hetekben Rétimajorban 300 ezer forint értékű lőszert lőttek el, ám a kormoránok egyre gyűlnek.

A védekezést ellenük nehezíti, hogy a szárnyasok nagyon ravaszak. Egy-egy riasztás után már több száz méterről megismerik a számukra veszélyt hozó gépkocsit, és azonnal elmenekülnek.