Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint száz halottja van a dél-koreai tájfunnak

2002.09.03. 10:52
Legalább száztizenhárman vesztették életüket a Dél-Koreában tomboló tájfun miatt. A mentőalakulatok még mindig 71 embert keresnek. A térségben újabb tájfun várható.
Az elmúlt negyven év legsúlyosabb szélvihara tombol Dél-Koreában, amely eddig 113 halálos áldozatot követelt. A katonák és a mentőalakulatok még legalább 71 embert keresnek. A Rusza tájfun okozta ár és a földcsuszamlások legalább 1300 otthont pusztítottak el. Az időnként több mint kétszáz kilométeres sebességű szél az ország déli és keleti partjain pusztított. A tájfun rengeteg utat és vasútvonalat tett tönkre, a hatóságok szerint a helyreállítási munkálatok akár egy hónapig is eltarthatnak. Az elárasztott termőföldeken keletkezett kár mértékét mintegy egymilliárd dollárra becsülik.

Földcsuszamlások

Több déli nagyvárosban rekordot döntött a lezúduló csapadék mennyisége. Például Kangnungban 850 mm csapadék hullott szombaton, jelentette a Reuters. Több városban is autókat, házakat temettek maguk alá a az esőzések által előidézett földcsuszamlások. A mentők jelenleg is fémdetektorokkal kutatnak az esetleges túlélők után, de a mentést nehezíti a sűrű köd. A földcsuszamlások az ország déli részén legalább 16 ezer, főleg kis falvakban élő embert zártak el a külvilágtól.

Súlyos a helyzet Észak-Koreában is

Észak-Koreában is heves esőzések voltak, a hegyvidéki régiókban 600 mm csapadék is hullott az elmúlt napokban. Jelentések szerint itt is halálos áldozatokat követelt az ítéletidő. Az 1995-ös tájfun éhínséget okozott az országban, és szakértők szerint az idén is igen súlyos helyzet várható. Az időjárási előrejelzések szerint szerdára újabb tájfun, a Szinlaku éri el a térséget, amely várhatóan Okinawa és Tajvan felé halad.