Piroska
3 °C
3 °C

Több mint száz halottja van a dél-koreai tájfunnak

2002.09.03. 10:52
Legalább száztizenhárman vesztették életüket a Dél-Koreában tomboló tájfun miatt. A mentőalakulatok még mindig 71 embert keresnek. A térségben újabb tájfun várható.
Az elmúlt negyven év legsúlyosabb szélvihara tombol Dél-Koreában, amely eddig 113 halálos áldozatot követelt. A katonák és a mentőalakulatok még legalább 71 embert keresnek. A Rusza tájfun okozta ár és a földcsuszamlások legalább 1300 otthont pusztítottak el. Az időnként több mint kétszáz kilométeres sebességű szél az ország déli és keleti partjain pusztított. A tájfun rengeteg utat és vasútvonalat tett tönkre, a hatóságok szerint a helyreállítási munkálatok akár egy hónapig is eltarthatnak. Az elárasztott termőföldeken keletkezett kár mértékét mintegy egymilliárd dollárra becsülik.

Földcsuszamlások

Több déli nagyvárosban rekordot döntött a lezúduló csapadék mennyisége. Például Kangnungban 850 mm csapadék hullott szombaton, jelentette a Reuters. Több városban is autókat, házakat temettek maguk alá a az esőzések által előidézett földcsuszamlások. A mentők jelenleg is fémdetektorokkal kutatnak az esetleges túlélők után, de a mentést nehezíti a sűrű köd. A földcsuszamlások az ország déli részén legalább 16 ezer, főleg kis falvakban élő embert zártak el a külvilágtól.

Súlyos a helyzet Észak-Koreában is

Észak-Koreában is heves esőzések voltak, a hegyvidéki régiókban 600 mm csapadék is hullott az elmúlt napokban. Jelentések szerint itt is halálos áldozatokat követelt az ítéletidő. Az 1995-ös tájfun éhínséget okozott az országban, és szakértők szerint az idén is igen súlyos helyzet várható. Az időjárási előrejelzések szerint szerdára újabb tájfun, a Szinlaku éri el a térséget, amely várhatóan Okinawa és Tajvan felé halad.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!