Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Megfékezték a szolnoki kórháztüzet

2003.02.09. 07:39
Vasárnap délutánra eloltották a tüzet a hajnalban kigyulladt szolnoki Hetényi Géza Kórházban - értesült az Index. A lángokat sikerült megfékezni, de nagy a füst az épületben. A hétvégén tűz ütött ki a tatabányai és a pécsi erőműben, valamint a veresegyházi galvánüzemben is.
Tekintse meg galériánkat!
Kigyulladt a Hetényi Géza Kórház épülete vasárnap hajnalban - tájékoztatta az Indexet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője, Bácskai Tünde. A legnagyobb fokú riasztás miatt hét órakor a környék összes tűzoltója a helyszínre ment, személyi sérülésről nem érkezett jelentés hozzájuk. A tűhzoltók a hajnalban keletkezett tüzet délután egy óra utánra oltották el. A kórházból másik intézményben csupán két beteget kellett elhelyezni, a többi ápoltról már hét ideiglenes telefonszámon lehet érdeklődni.

íp> Baksai István főigazgató a kórház második sajtótájékoztatóján elmondta: a főorvosi értekezletet követően kiderült, hogy minden osztály tud a betegeiről megfelelő módon gondoskodni. A két kis beteg a kórház gyermek intenzív osztályáról Budapestre az I. számú gyermekklinikára került. Hoffmann Imre tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgató arról számolt be, hogy a tüzet 13 óra 23 perckor eloltották, és annak minősítését 5-ösről 3-asra csökkentették. Jelenleg az alagsori helyiségek kipakolása, megtisztítása folyik a munkában tűzoltók és katonák vesznek részt. A szakember a tűz keletkezési okával kapcsolatban azt mondta, annak kiderítése a szolnoki tűzoltóság tűzvizsgálóinak feladata, ők pedig végzik munkájukat.

Műszaki hiba?

A tűz az alagsorban keletkezett, az első feltételezések szerint műszaki hiba okozhatta. Először nem ürítették ki az épületet. Egy ideig a legnagyobb veszélyt az épületszárnyban terjengő füst jelentette; a kritikus részlegekből azonban biztonságos helyekre kísérték át a betegeket a katonák, a rendőrök és a mentősök.

Tekintse meg galériánkat!
"Minden kórházban ápolt ember biztonságban van, az intézmény füstmentes kórtermeiben és más helyiségeiben orvosok és ápolók felügyelnek rájuk" - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Habbal, vízzel

Jánosi Zsolt tájékoztatása szerint a tűzoltók habbal árasztották el a négyemeletes épület közműalagútját, ahol a tűz kiütött. Ezzel a párhuzamosan egy irattári részleg tüzét vízzel oltották el.

Bácskai Tünde az oltásban dolgozók nevében azt kérte, a hozzátartozók ne induljanak el betegeik látogatására, mert akadályoznák a munkát. A kórház előtti útszakaszt a rendőrség lezárta, ezért a Tószeg irányába, illetve az onnan érkezők csak kerülő úton haladhatnak tovább.

Nem működik a telefonközpont

Tekintse meg galériánkat!
A tűz miatt a kórház telefonközpontja elnémult. Jánosi Zsolt ugyanakkor az MTI-nek megerősítette: minden beteg orvosi és ápolónői felügyelet mellett biztonságban van. A szóvivő kéri a hozzátartozókat, a telefonközpont hibája miatt ne essenek pánikba. Ne idegeskedjenek még akkor sem - fűzte hozzá -, ha esetleg a beteg mobiltelefonján sem érhető el, mert azt valószínűleg az átköltözéskor nem vitte magával.

A hozzátartozók a 20/52-12-567-es, a 20/9260-419-es és az 56/422-122-es telefonszámon érdeklődhetnek a betegek elhelyezéséről. Egyelőre összesen kétszázötven betegnek kellett átköltöznie. Tokár István, a megyei közgyűlés elnöke bejelentette, a felajánlásoknak köszönhetően újabb mobiltelefonok állnak a kórház rendelkezésére, hogy az érdeklődőknek felvilágosítást adjanak. Az új hívási lehetőségek: 30/5393-777, 30/5968-898, 20/2526-840 és 20/4471-123.

Hét perc alatt a helyszínen

Tekintse meg galériánkat!
Hoffmann Imre tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője délutáni sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a tűzoltóság vasárnap 4 óra 37 perckor kapta a riasztást, és az első egységek már hét perc múlva a helyszínre értek az időközben 5-ös erősségűnek minősített tűz oltására. A szakember elmondta: a tűz az eddigi feltételezéseik szerint egy alagsori irattárban keletkezett, és onnan terjedt át két épületet összekötő közműalagútba, izzásba hozva az ott futó vezetékeket és egyéb berendezéseket. A munkában eddig 13 településről 25 különböző tűzoltó gépjármű, 110 tűzoltó, 34 rendőr, 67 katona és 6 gépkocsival 18 mentős vett, illetve vesz részt.

Cegléden szülhetnek a kismamák

Kovács László, az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa közölte, hogy a szülés előtt álló nőket a helyzet rendezéséig a szolnoki helyett a ceglédi kórházban látják el. Hozzátette: a körülményekre való tekintettel engedélyezték a betegek átköltöztetését a Hetényi kórház új, egyelőre üresen álló épületszárnyába. Ennek oka, hogy úgy ítélték meg, a betegek mentővel való átszállítása más gyógyító intézményekbe a jelenlegi közlekedési viszonyok között még nagyobb gondot okozott volna - érvelt a tiszti főorvos. Baksai István cáfolta azt a szóbeszédet, hogy az új kórházszárnyban nincs elég meleg, az úgynevezett temperáló fűtést adó berendezéseket azonnal nagyobb teljesítményre kapcsolták. A kórház főigazgatója az intézmény hétfői napjáról elmondta: azonnal hozzálátnak a takarításhoz, fertőtlenítéshez, valamint a szükséges műszaki teendőkhöz. Végül köszönetét fejezte ki a környező kórházak vezetőinek a segítségnyújtás felkínált lehetőségeiért, de ezzel egyelőre a szolnoki intézmény nem kíván élni.

Katasztrófasorozat

Szombaton délelőtt tűz ütött ki a tatabányai erőműben: a szénszállító szalag és a rajta lévő szén is lángot fogott, valamint kigyulladt a villamos vezénylő épülete. Szombat este egy pakuraszivattyú gyulladt ki a pécsi hőerőműben, vasárnap délelőtt tűz volt a veresegyházi galvánüzemben, ahol egy melléképület és a főépület egy része is kiégett. Vasárnap tűz ütött ki a pénzügyőrség egyik budapesti telephelyén, és egy férfi bennégett veszprémvarsányi házában.

  • Eladnék
  • Hírek