Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Körhintabaleset: szigorítana az ellenőr

2008.07.24. 13:49
Nincs olyan jogszabály, ami előírná a mutatványos berendezések rendszeres és szigorú vizsgálatát, állítja az egyik vizsgáztató szervezet illetékese.

Lényegesen szigorítani kéne a mutatványos berendezések biztonságtechnikai vizsgálatait és az erre vonatkozó jogszabályokat, mondta Madaras Gábor, a mutatványos eszközök műszaki vizsgáztatására kijelölt egyik szervezet ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

A jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy úgy vizsgálják az eszközöket, hogy az megfeleljen a szakmai meggyőződésüknek, ezért az illetékes minisztériumhoz fordult, közölte az ÉMI-TÜV SÜD Kft. igazgatója, aki szerint mindenképpen legalább évente vagy kétévente laboratóriumi vizsgálatnak kellene alávetni az eszközöket.

A laboratóriumi vizsgálatokra, a szétszedett állapotú ellenőrzésre, amelyekre a mai bonyolultságú berendezések mellett mindenképpen szükség lenne, rendeleti kötelezés hiányában nincs lehetőség. Így a berendezések rejtett, összeszerelt állapotban nem is hozzáférhető, vagy speciális vizsgálatot igénylő elemeinek ellenőrzésére gyakorlatilag nincs esély, hangsúlyozta Madaras Gábor.

A cég vezetősége azt is fontolóra vette, hogy amíg meg nem születik a megfelelő jogszabályi háttér, addig az I-es veszélyességi osztályba tartozó berendezések vizsgálati tevékenységét felfüggeszti.

A töki falunapon történt vasárnap esti balesetben egy körhinta két tartóeleme menet közben eltörött, a rajta lévő kabinok szétrepültek. A balesetben főként gyerekek sérültek meg. A mentők 17 embert szállítottak kórházba. Négyen súlyosan megsérültek, egyikük életveszélyes sérüléseket szenvedett. Kiderült az is, hogy ugyanez a körhinta az 1999-es Sziget fesztiválon halálos balesetet okozott.