Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Befagyott a Balaton

2006.01.10. 13:20
Az éjszakai és hajnali fagyoknak köszönhetően összefüggő jégréteg borítja a Balaton felszínét. Meteorológiai előrejelzések szerint hétvégén már sportolni is lehet a megvastagodott jégen.

Hétvégéig folytatódik az erős éjszakai és hajnali lehűlés, így a Balaton most még vékony, de összefüggő jégrétege sportolásra alkalmassá válik, hangzott el az MTV Híradójában.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő egy hétben a hajnali hőmérséklet megközelíti majd a mínusz 10 fokot, míg nappal 0 fok körül alakul a hőmérséklet. Ilyen körülmények mellett a jégvastagság hamarosan elérheti a 10 centimétert is.

Szakértők véleménye szerint a folyamatos áramlás miatt a jég bizonyos területeken elvékonyodhat, és balesetveszélyessé válhat.

A hideget csak mérsékelt szél kíséri, így a Balatont fedő jégréteg sima, és korcsolyázásra alkalmas lehet néhány napon belül. Az időjósok vasárnapra napsütést ígérnek, ami érdemben javítja majd hőérzetünket.

A fagyos időjárás javította a belvízzel elárasztott területek helyzetét is, már most csökkent a károsult területek nagysága.