Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Holttest-azonosítás a neten

2000.10.09. 14:53
A rendőrség a lopott aranyékszereken, műkincseken vagy a körözött bankrablók felkutatásán kívül ezentúl az ismeretlen tetemek azonosításában is igénybe kívánja venni a lakosság és nem mellékesen az internetezők közreműködését. Természetesen nem a hullaházakban tartanak az érdeklődőknek időről időre nyílt napot a reményvesztett nyomozók, hanem a legmodernebb módszerek segítségével, a rendőrség honlapján teszik közzé a személyazonosságot nélkülöző holttestek rekonstruált arcképeit.
Hazánkban jelenleg körülbelül hétszázötven olyan holttest van, amelyet a rendőrségnek a hagyományos módszerekkel nem sikerült azonosítania. A rendőrök most új kezdeményezéssel álltak elő, és ezentúl a világháló segítségével a lakosságot is bevonják a tetemek azonosításába.

A rendőrség honlapján, a látogatók a körözött bűnözők, eltűnt azonosítandó személyek vagy a lopott autók és műkincsek mellett mostantól az azonosítatlan holttestek ügyében is együtt nyomozhatnak a hatóságokkal.

Készül az eltűntek százas listája

750-re rúg az azonosítatlan holttestek száma
Egyelőre csupán egy tavalyi emberölés áldozatának igazságügyi orvos szakértő által rekonstruált profilja látható a honlapon, de az Országos Rendőr-főkapitányság Körözési Alosztályának vezetője, Szőgyényi Zoltán arról tájékoztatta az Indexet, reményeik szerint hamarosan több mint száz ismeretlen tetem arcképével gazdagodik a körözési rovat.

Abban reménykedünk, hogyha a fél világ látja a ,,holttesteket", talán nagyobb nyomozati eredményt tudunk felmutatni - vázolta az ötlet megszületésének hátterét az alezredes. Minden bizonnyal hatékonyabb lenne a kezdeményezés, ha a tetemekről vagy kisebb maradványokról eredeti fotót is közzétehetnénk, de ezek a képek sokkoló látványt nyújtanának, így marad a fejrekonstrukciók bemutatása - tette hozzá Szőgyényi.

Azt, hogy ki kerülhet fel a honlapra, mindig az eljárást folytató rendőrség dönti el mérlegelve, hogy a nyomozás érdekében szükséges -e a lakosság segítsége. A felkerülésnek ezen kívül akadálya lehet az is, hogy a holttestnek esetleg csak olyan részeit találták meg, amelyből nem lehet semmiféle karakteres, tehát felismerhető testrészt ,,összeállítani".

Hétszázötven tetem vár azonosításra

Ismeretlen halottak azonosítása 1999-ben
Tavaly a Körözési Információs Rendszerben 199 ismeretlen azonosítása céljából rendeltek el körözést hazánkban, és ugyanebben az évben 113 ilyen holttestet azonosítottak. Az ismeretlen holttestek nyilvántartásába, ahova a megtalálás után egy hónappal kerülnek a tetemek, az 1998-as 86-hoz képest 1999-ben eggyel kevesebb, 85 dokumentáció érkezett, amelyből 13 holttestet azonosítottak. Az ismeretlen holttestek közül 27 személyt azonosított a rendőrség a körözés alatt álló eltűnt személyekkel.
A rendőrségi törvény szerint, ha a személyazonosság kiderítése húsz éven belül nem vezet eredményre, a nyomozást be kell fejezni, és az azonosítatlan holttest ügyiratszámát törölni kell a nyilvántartásból. Egy tavalyi adat szerint jelenleg 750 ismeretlen holttestet tartanak nyílván, ami közel tíz százalékkal több, mint 1998 végén. A körözési alosztály vezetője szerint az ismeretlen tetemek számának növekedése elsősorban a délszláv háborúkkal és ezzel összefüggésben az illegális határátlépésekkel magyarázható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!