Jenő
-3 °C
6 °C

Holttest-azonosítás a neten

2000.10.09. 14:53
A rendőrség a lopott aranyékszereken, műkincseken vagy a körözött bankrablók felkutatásán kívül ezentúl az ismeretlen tetemek azonosításában is igénybe kívánja venni a lakosság és nem mellékesen az internetezők közreműködését. Természetesen nem a hullaházakban tartanak az érdeklődőknek időről időre nyílt napot a reményvesztett nyomozók, hanem a legmodernebb módszerek segítségével, a rendőrség honlapján teszik közzé a személyazonosságot nélkülöző holttestek rekonstruált arcképeit.
Hazánkban jelenleg körülbelül hétszázötven olyan holttest van, amelyet a rendőrségnek a hagyományos módszerekkel nem sikerült azonosítania. A rendőrök most új kezdeményezéssel álltak elő, és ezentúl a világháló segítségével a lakosságot is bevonják a tetemek azonosításába.

A rendőrség honlapján, a látogatók a körözött bűnözők, eltűnt azonosítandó személyek vagy a lopott autók és műkincsek mellett mostantól az azonosítatlan holttestek ügyében is együtt nyomozhatnak a hatóságokkal.

Készül az eltűntek százas listája

750-re rúg az azonosítatlan holttestek száma
Egyelőre csupán egy tavalyi emberölés áldozatának igazságügyi orvos szakértő által rekonstruált profilja látható a honlapon, de az Országos Rendőr-főkapitányság Körözési Alosztályának vezetője, Szőgyényi Zoltán arról tájékoztatta az Indexet, reményeik szerint hamarosan több mint száz ismeretlen tetem arcképével gazdagodik a körözési rovat.

Abban reménykedünk, hogyha a fél világ látja a ,,holttesteket", talán nagyobb nyomozati eredményt tudunk felmutatni - vázolta az ötlet megszületésének hátterét az alezredes. Minden bizonnyal hatékonyabb lenne a kezdeményezés, ha a tetemekről vagy kisebb maradványokról eredeti fotót is közzétehetnénk, de ezek a képek sokkoló látványt nyújtanának, így marad a fejrekonstrukciók bemutatása - tette hozzá Szőgyényi.

Azt, hogy ki kerülhet fel a honlapra, mindig az eljárást folytató rendőrség dönti el mérlegelve, hogy a nyomozás érdekében szükséges -e a lakosság segítsége. A felkerülésnek ezen kívül akadálya lehet az is, hogy a holttestnek esetleg csak olyan részeit találták meg, amelyből nem lehet semmiféle karakteres, tehát felismerhető testrészt ,,összeállítani".

Hétszázötven tetem vár azonosításra

Ismeretlen halottak azonosítása 1999-ben
Tavaly a Körözési Információs Rendszerben 199 ismeretlen azonosítása céljából rendeltek el körözést hazánkban, és ugyanebben az évben 113 ilyen holttestet azonosítottak. Az ismeretlen holttestek nyilvántartásába, ahova a megtalálás után egy hónappal kerülnek a tetemek, az 1998-as 86-hoz képest 1999-ben eggyel kevesebb, 85 dokumentáció érkezett, amelyből 13 holttestet azonosítottak. Az ismeretlen holttestek közül 27 személyt azonosított a rendőrség a körözés alatt álló eltűnt személyekkel.
A rendőrségi törvény szerint, ha a személyazonosság kiderítése húsz éven belül nem vezet eredményre, a nyomozást be kell fejezni, és az azonosítatlan holttest ügyiratszámát törölni kell a nyilvántartásból. Egy tavalyi adat szerint jelenleg 750 ismeretlen holttestet tartanak nyílván, ami közel tíz százalékkal több, mint 1998 végén. A körözési alosztály vezetője szerint az ismeretlen tetemek számának növekedése elsősorban a délszláv háborúkkal és ezzel összefüggésben az illegális határátlépésekkel magyarázható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?