Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csak a görögök korruptabbak nálunk

2007.02.05. 19:44
Magyarország a második legkorruptabb a 18 vizsgált EU-tagállam között, viszont nálunk fordulnak elő a legritkábban rablások. Nálunk ugyanakkor nagyon sokszor verik át a fogyasztókat.

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt 10 évben az Európai Unióban, s ezen belül Magyarország a kimondottan alacsony bűnözési rátájú országok közé tartozik, ahol például a rablások aránya az összes vizsgált ország közül a legkisebb volt - állítja az a felmérés, amely 18 európai országban vizsgálta, hogy az emberek miként látják a bűnözés-bűnüldözés helyzetét.

Csak a görögök korruptabbak

A közvélemény-kutatás eredményét hétfőn ismertette Brüsszelben Manchin Róbert, a Gallup Europe közvélemény-kutató szervezet elnöke. Az adatokat még 2005-ben vették fel, minden országban 2000-2000 ember megkérdezésével.

Manchin az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon különösen alacsony a többi országhoz képest az erőszakos bűncselekmények aránya. Ugyanakkor a korrupció terén - legalábbis azt nézve, hogy miként látják ezt a válaszadók - korántsem hízelgő a helyzet, itt csak a görög adat rosszabb, mint a magyar szám.

A felmérés adatai szerint a vizsgált 18 EU-államban - a "régi" 15-ökben, valamint Magyarországon, Lengyelországban és Észtországban - a lakosság majdnem 15 százaléka volt bűncselekmény áldozata 2004-ben. (Ez az adat 1988-ban 16,9 százalék volt, 1996-ban 21,6 százalék, s onnan esett vissza a 2004-es 14,9 százalékra.)

Kevesebb nálunk az erőszakos bűncselekmény

A különbségek azonban elég nagyok: a lista élén álló Írországban, Nagy-Britanniában és Észtországban a 2004-es mutató 20 százalék feletti, a lista alján található Spanyolországban, Magyarországon és Portugáliában viszont 10 százalék körüli, vagy még ezt el sem érő. Ezért a jelentés úgy fogalmaz, hogy ez a három ország, valamint a náluk valamivel rosszabb mutatójú, de még mindig az EU-átlag alatt található Franciaország, Ausztria és Görögország az alacsony bűnözési rátájú országok közé tartozik.

Ami Magyarországot illeti, a fontosabb erőszakos, illetve tulajdon elleni bűncselekmények mindegyike tekintetében kedvezőek a mutatók. A válaszok szerint száz emberből 0,9 vált 2004-ben rablás áldozatává, s ez a legjobb adat a 18 ország között - míg száz válaszadóból valamivel több mint egy panaszkodott, hogy utcai támadás áldozata volt, amivel Magyarország a legkedvezőbb arányt mutató 3 állam között van.

A vagyon elleni bűncselekmények tekintetében kevésbé kedvező a helyzet, de itt is egyedül a betörések tekintetében éri el a magyar ráta az európai átlagot (1,7 százalék).

Fogyasztók kárára elkövetett csalások: Magyarország az első háromban

Ugyanakkor ami negatívumnak tekinthető: Magyarországon minden ötödik ember azt mondta, hogy a fogyasztók kárára elkövetett csalás áldozata volt (ezen a területen csak Görögországban és Észtországban rosszabb a helyzet). S a régi EU-tagok túlnyomó többségéhez képest Magyarországon rosszabb a korrupciós mutató: a válaszolók 4,8 százaléka érzékelte úgy, hogy a hatósági személyek megvesztegethetőek.

Érdekesség, hogy az alacsony bűnözési ráta ellenére a magyar emberek biztonsági érzete nem nagyobb, igaz, nem is kisebb az európai átlagnál. Magyarországon az áldozatok egyébként az őket ért bűncselekményeknek csak 80 százalékát jelentik a rendőrségnek (ez is nagyjából az EU-átlag), s noha a magyar rendőrség bűnüldözési hatékonyságának megítélése is az európai átlag körül van (az emberek 70 százaléka elégedett), maguknak a bejelentéseknek a kezeléséről elég rossz a közvélemény ítélete: ezzel Magyarországnál csak Görögországban és Észtországban elégedetlenebbek az emberek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?