Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Csak a görögök korruptabbak nálunk

2007.02.05. 19:44
Magyarország a második legkorruptabb a 18 vizsgált EU-tagállam között, viszont nálunk fordulnak elő a legritkábban rablások. Nálunk ugyanakkor nagyon sokszor verik át a fogyasztókat.

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt 10 évben az Európai Unióban, s ezen belül Magyarország a kimondottan alacsony bűnözési rátájú országok közé tartozik, ahol például a rablások aránya az összes vizsgált ország közül a legkisebb volt - állítja az a felmérés, amely 18 európai országban vizsgálta, hogy az emberek miként látják a bűnözés-bűnüldözés helyzetét.

Csak a görögök korruptabbak

A közvélemény-kutatás eredményét hétfőn ismertette Brüsszelben Manchin Róbert, a Gallup Europe közvélemény-kutató szervezet elnöke. Az adatokat még 2005-ben vették fel, minden országban 2000-2000 ember megkérdezésével.

Manchin az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon különösen alacsony a többi országhoz képest az erőszakos bűncselekmények aránya. Ugyanakkor a korrupció terén - legalábbis azt nézve, hogy miként látják ezt a válaszadók - korántsem hízelgő a helyzet, itt csak a görög adat rosszabb, mint a magyar szám.

A felmérés adatai szerint a vizsgált 18 EU-államban - a "régi" 15-ökben, valamint Magyarországon, Lengyelországban és Észtországban - a lakosság majdnem 15 százaléka volt bűncselekmény áldozata 2004-ben. (Ez az adat 1988-ban 16,9 százalék volt, 1996-ban 21,6 százalék, s onnan esett vissza a 2004-es 14,9 százalékra.)

Kevesebb nálunk az erőszakos bűncselekmény

A különbségek azonban elég nagyok: a lista élén álló Írországban, Nagy-Britanniában és Észtországban a 2004-es mutató 20 százalék feletti, a lista alján található Spanyolországban, Magyarországon és Portugáliában viszont 10 százalék körüli, vagy még ezt el sem érő. Ezért a jelentés úgy fogalmaz, hogy ez a három ország, valamint a náluk valamivel rosszabb mutatójú, de még mindig az EU-átlag alatt található Franciaország, Ausztria és Görögország az alacsony bűnözési rátájú országok közé tartozik.

Ami Magyarországot illeti, a fontosabb erőszakos, illetve tulajdon elleni bűncselekmények mindegyike tekintetében kedvezőek a mutatók. A válaszok szerint száz emberből 0,9 vált 2004-ben rablás áldozatává, s ez a legjobb adat a 18 ország között - míg száz válaszadóból valamivel több mint egy panaszkodott, hogy utcai támadás áldozata volt, amivel Magyarország a legkedvezőbb arányt mutató 3 állam között van.

A vagyon elleni bűncselekmények tekintetében kevésbé kedvező a helyzet, de itt is egyedül a betörések tekintetében éri el a magyar ráta az európai átlagot (1,7 százalék).

Fogyasztók kárára elkövetett csalások: Magyarország az első háromban

Ugyanakkor ami negatívumnak tekinthető: Magyarországon minden ötödik ember azt mondta, hogy a fogyasztók kárára elkövetett csalás áldozata volt (ezen a területen csak Görögországban és Észtországban rosszabb a helyzet). S a régi EU-tagok túlnyomó többségéhez képest Magyarországon rosszabb a korrupciós mutató: a válaszolók 4,8 százaléka érzékelte úgy, hogy a hatósági személyek megvesztegethetőek.

Érdekesség, hogy az alacsony bűnözési ráta ellenére a magyar emberek biztonsági érzete nem nagyobb, igaz, nem is kisebb az európai átlagnál. Magyarországon az áldozatok egyébként az őket ért bűncselekményeknek csak 80 százalékát jelentik a rendőrségnek (ez is nagyjából az EU-átlag), s noha a magyar rendőrség bűnüldözési hatékonyságának megítélése is az európai átlag körül van (az emberek 70 százaléka elégedett), maguknak a bejelentéseknek a kezeléséről elég rossz a közvélemény ítélete: ezzel Magyarországnál csak Görögországban és Észtországban elégedetlenebbek az emberek.