Auguszta
-4 °C
2 °C

Börtönre ítélték a korrupt rendőröket

2005.12.13. 15:53
Három év börtönre valamint enyhébb büntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a négy volt békési rendőrt, akik különféle közlekedési vétségek elkövetőit mentesítették a felelősség alól.

Vesztegetés, hivatali befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt a Szegedi Ítélőtábla jogerősen több éves börtönre, illetve pénzbüntetésre ítélt négy volt békéscsabai rendőrt és egy civilt.

A korrupt rendőrök néhány tízezer forintért közreműködtek közlekedési bűncselekmények, szabálysértések eltusolásában és biztosítási csalásban. A cselekményekre úgy derült fény, hogy a rendvédelmi szervek lehallgatták az egyik rendőr telefonját.

Jó pénzért mindent

A történet még 2003 októberében történt, amikor az ötöndrendű, civil vádlott 100 ezer forintot ajánlott fel egy ellene induló eljárás megakadályozása fejében az egyik rendőrnek. A férfi azt akarta eltussolni, hogy elkapták, amint autót vezetett, jóllehet egy ittasan okozott halálos közúti baleset miatt korábban már bevonták jogosítványát.

Az elsőrendű vádlott egyeztetett két kollégájával, a váltásparancsnokkal és a feljelentést tevő rendőrrel, majd megsemmisítette a feljelentést. Ugyabban az évben az elsőrendű vádlott egy ismerőse érdekében közbenjárt azért, hogy egy rendőrségi helyszínelő biztosítási csaláshoz segédkezzen. A másodrendű egy színlelt balesetnél valótlan jegyzőkönyvet készített és ezért 30-40 ezer forintot kapott.

Az ügy harmadrendű vádlottja az eljárás adatai szerint 2002 nyarán 20 ezer forintot fogadott el egy gyorshajtás eltusolásáért, az autós lakott területen 92 kilométeres sebességgel száguldott.

Az ítélőtábla az elsőrendű vádlottat hivatali befolyással üzérkedés bűntettében és más bűncselekmények miatt három év börtönre, a másodrendűt hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt 2 év 4 hónap börtönre, a harmadrendűt hivatali visszaélés, hivatalos személy által elkövetett közokirat hamisítás és más bűncselekmények miatt 2 év 8 hónap börtönre ítélte. A negyedrendű vádlott bűnsegédként elkövetett közokirattal visszaélés és hivatali visszaélés miatt 80 ezer forintos pénzbüntetést kapott, a civilt pedig hivatali vesztegetés miatt visszaesőként 1 év 3 hónap börtönre ítélték.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft