Géza
-12 °C
-4 °C

Korrupt rendőröket ítéltek börtönbüntetésre

2005.04.05. 16:59
A szigetvári rendőrök kitalálták, miként szerezzenek pénzt: szabadidejükben álrendőrökként sarcolták az autósokat. A rendőr álrendőröket négy és fél illetve három és fél évnyi börtönbüntetésre ítélték.

Jogerősen letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Pécsi Ítélőtábla két rendőrre és a testület egy volt tagjára, mert két évvel ezelőtt saját zsebre bírságoltak autósokat. A táblabíróság Illés Józsefet, a Szigetvári Rendőrkapitányság főtörzsőrmesterét négy év hat hónap, Varga Szabolcs Gábor volt rendőrt három év hat hónap és Toldi Attila rendőrt egy év szabadságvesztésre ítélte.

Megyehatáron járőröztek

Illés József és egykori kollégája, Varga Szabolcs Gábor három éve határozták el, hogy rendőri egyenruhába öltözve szabálysértés miatt autókat fognak megállítani, akiket hivatalos eljárást színlelve fizetésre vesznek rá. A két férfi egyikük magáncélra használt autójához hamis rendszámokat, kék villogót és egy, a régi traffipaxhoz némileg hasonló, digitális, ébresztőórás rádiót szerzett. 2003. február 17-én este a 7-es főúton, Somogy és Zala megye határán "járőrözni" kezdtek.

A rendőr álrendőrök a lebukás elkerülése végett ötezer forintot fizettek egy barátjuknak, hogy figyelje a balatonkeresztúri rendőrőrs épületét, hogy ha onnan rendőrautó indul el, azt azonnal jelentse nekik. Az álrendőrök ellen viszont több több bejelentés is érkezett, hogy saját zsebre bírságolnak. Két járőr kiszúrta és megpróbálta megállítani Illés Józsefék autóját, de elmenekültek. A kocsira körözést adtak ki. Amikor ezt Toldi Attila megtudta, értesítette Varga Szabolcs Gábort.

A bűncselekmény résztvevőit hamarosan elfogták és eljárást indítottak ellenük. A Somogy Megyei Bíróság a vádlottakat befolyással való üzérkedésben, vesztegetésben, hivatali visszaélésben találta bűnösnek.