Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Rekordkártérítés Kósa Lajosnak

2003.09.11. 17:08
Három millió forintos nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a Blikknek, amiért a tavalyi választási kampány idején azt írta Kósa Lajos debreceni polgármesterről, hogy a rendőrök a 4-es úton rajtakapták egy örömlánnyal. Kósa és a rendőrség is tagadott, a Blikk pedig helyreigazítást közölt, miután elvesztette az ügyben indult sajtópert.
Eddig még senki nem kapott nem vagyoni kártérítés címén 3 millió forintot, a korábbi csúcstartó Pintér Sándor volt belügyminiszter, akinek kétmilliós kárpótlást volt kénytelen fizetni az egykori olajbizottság volt elnöke, Pallag László.

Kósa Lajos most csúcsot döntött: a debreceni fideszes polgármesternek hárommilliót ítélt meg a Pesti Központ Kerületi bíróság a Blikk ellen indított perében. Az ítélet egyelőre nem jogerős. Kósa az Indexnek úgy nyilatkozott, bár 12 milliót kért nem vagyoni kártérítés címén, azt is nagy dolognak tartja, hogy minden idők legnagyobb kártérítését neki ítélték meg. Amint arról korábban az Index is beszámolt a Blikk című napilap tavaly februárban azt állította: a debreceni polgármestert rajtakapta a rendőrség egy örömlánnyal a 4-es főúton.

Ugyancsak valótlanul állította a Blikk, hogy Kósa Lajos prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételéért pénzt adott, illetve ígért, valamint azt, hogy közszeméremsértés miatt feljelentés érkezett a hatóságokhoz Kósa Lajos ellen, miután félreérthetetlen helyzetben tetten érték.

Az állítást a rendőrség és a polgármester is cáfolta. Kósa előbb sajtópert indított a napilappal szemben, majd amikor helyreigazításra kötelezték a bulvárlapot kártérítési pert is indított. Kósa az ítéletet kommentálva az Indexnek úgy nyilatkozott: szerinte túlságosan megengedő a magyar jog a személyiségi jogsértésekkel, így nincs visszatartó ereje a nyilvánvaló koholmányok közzétételének.

A politikus még nem döntötte el, hogy fellebbez-e. Mancsiczky László a politikus jogi k.épviselője az MTI-nek úgy nyilatkozott: a Fővárosi Bíróság csütörtöki elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a Blikk című napilap írásával megsértette Kósa Lajos jó hírnevét és emberi méltóságát, s a megítélt kártérítési összegen túlmenően, eltiltotta a Blikket az ilyen cselekedettől. "Ha kézhez kaptuk az ítéletet, akkor napilapunk jogászai kialakítják álláspontjukat, és ha szükséges, megteszik a megfelelő jogi lépéseket" - mondta el az MTI megkeresésére Pallagi Ferenc, a Blikk főszerkesztője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!