Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Vasban nem tudnak magasból menteni a tűzoltók

2006.08.09. 15:40
A szombathelyi tűzoltók veszély esetén nem tudnának embereket menteni égő magas házakból, ugyanis elromlott az egyetlen emelőkosaras járművük. Hasonló tűzoltóautó legközelebb Győrben vagy Veszprémben van, de az kicsit messze van Vas megyétől.

Elromlott a Szombathelyi Városi Tűzoltóság egyetlen 40 méteres emelőkosaras járműve, így veszély esetén nem tudnak a magasból menteni - közölte szerdán Krizmanics Ferenc városi tűzoltóparancsnok.

"Az elromlott 19 éves járművet még meg lehet javítani, de az országban egyedül csak Békés megyében van olyan szerviz, ahol a nagyjavítás elvégezhető" - mondta.

A javítás számításaik szerint legalább 2,2 millió forintba kerül, amit a tűzoltóságnak saját forrásaiból kell kigazdálkodnia - közölte a tűzoltóparancsnok.

A parancsnok elmondta azt is: a szombathelyi tűzoltóság még 2002-ben pályázaton nyert egy új, 170 millió forintba kerülő, speciális magasból mentő járművet, ezt azonban a mai napig nem kapták meg.

A város támogatást kap a javításhoz
Egy délutáni hír szerint Ipkovich György, Szombathely polgármestere felvette a kapcsolatot az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakembereivel. A megbeszélés eredményeként a minisztériumtól a város megkapja a jármű javításához szükséges támogatást - tudatta a városháza. "A minisztérium megerősítette, hogy a már 2002-es pályázaton elnyert 170 milliós magasból mentő gépet, amihez az önkormányzat biztosította az önrészt, minél hamarabb megkapja a tűzoltóság" - olvasható a közleményben.

"Tudomásom szerint azokat a szintén pályázaton nyertes tűzoltóságokat vették előre, ahol egyáltalán nem működött ilyen eszköz, vagy ahol az még rosszabb műszaki állapotban volt, mint a miénk" - fűzte hozzá.

A szombathelyi tűzoltósághoz 36 település tartozik, ahol összesen 110 ezer ember él. Szombathelyen az elmúlt években jelentősen növekedett a tűzesetek száma. Míg 1995-ben 211 alkalommal vonultak a tűzoltók, addig 2005-ben már 534 esetben riasztották őket.

Tavaly az emelőkosaras autóra 11-szer volt szükség. Ezt az eszközt ugyanis nemcsak oltás során, hanem viharok után, a veszélyes faágak eltávolításánál is használják.

Olyan speciális jármű, amelyet oltásra és magasból mentésre is lehet használni Vas megyében, legközelebb Győrben és Veszprémben található.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft