Auguszta
-7 °C
0 °C

A főügyészség újra tárgyalná Kovács ügyét

2002.05.30. 19:14
Kovács Mihályt, az Agrobank volt igazgatóját, és két társát tavaly felmentette a bíróság. Most a Fővárosi Bíróságon a főügyészség az elsőfokú, felmentő ítélet hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését kérte. A korábbi vádirat szerint Kovácsék több tízmilliós kárt okoztak az államnak, mert négy éven keresztül több tonna nemesfémet passzív bérmunkában vámoltattak el.
Kovács Mihálynak, az Agrobank egykori elnökének csempészet és adócsalás vádjával folyó büntetőperének másodfokú tárgyalásán csütörtökön a Fővárosi Bíróságon a főügyészség az elsőfokú, felmentő ítélet hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését kérte.

A védelem blöffről beszél

- A főügyészség blöfföl - vélekedett perbeszédében Kovács ügyvédje. A csütörtöki tárgyaláson ügyész nem vett részt, a bíróság egyik tagja ismertette az írásban megküldött ügyészi álláspontot.

A védelem az elsőfokú, felmentő ítélet helybenhagyását kérte a Fővárosi Bíróságtól, amely június 4-re tűzte ki a határozathozatal időpontját.

A magyar-ausztrál állampolgárságú időskorú, Kovács Mihály és két társa ellen ebben az ügyben 10-12 évvel ezelőtti események miatt nyolc éve kezdtek el nyomozni.

Kovács Mihályt, az Agrobank volt igazgatóját, és két társát tavaly felmentette a bíróság. A vádirat szerint Kovácsék több tízmilliós kárt okoztak az államnak, mert négy éven keresztül több tonna nemesfémet passzív bérmunkában vámoltattak el. Tavaly a bíróság úgy ítélte meg, nem történt bűncselekmény.

Dávid sürgette

Dávid Ibolya volt igazságügy-miniszter 1999-ben arra hivatkozással, hogy "a társadalom szempontjából kiemelkedő fontosságú" az eset, kérte a soronkívüliség elrendelését, és ennek az Országos Igazságszolgáltatási Tanács eleget is tett.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2001 októberében kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint azonban a vádlottak cselekménye nem valósított meg sem csempészetet, sem adócsalást, mi több az ítélet szerint, ha az ezzel kapcsolatos bírósági állásfoglalás esetleg helytelen lenne, akkor a társadalomra veszélyesség hiánya miatt kellene felmenteni Kovács Mihályt és társait.

Szabálytalanságokra hivatkoztak

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásakor elhangzott többek között az is, hogy a rendőrség szabálytalanul hallgatott ki tanúkat, nem rögzítette precízen a házkutatáskor lefoglalt dokumentumokat, ügyszámot festett át az iratokon, és rendszeresen elmulasztotta értesíteni a gyanúsítottak ügyvédjeit a tanúkihallgatásokról. Az ügyészség pedig felvetésekkel, célzásokkal tűzdelte a vádirati tényállást.

Azon az időn már túl vagyunk, hogy itt a vád, tessék meghozni az ítéletet - fogalmazott tavaly az elsőfokú ítélet indoklásakor a bíró, aki nyomatékkal hivatkozott a jogállamiság, illetve a jogbiztonság alkotmányban rögzített követelményére is.

A főügyészség szerint megalapozatlan volt a korábbi döntés

Csütörtökön a Fővárosi Bíróság ismertette a főügyészség átiratát, mely szerint az elsőfokú ítéletet megalapozatlanság, felderítetlenség, illetve az indoklási kötelezettség elmulasztása miatt kell hatályon kívül helyezni. Továbbá a vádhatóság szükségesnek látta az ügyben nemzetközi jogsegély igénybevételét, illetve új szakértők felvonultatását.

Kovács Mihály védője szerint a bűnüldöző hatóságok már rég elrugaszkodtak a büntetőjog talajáról, és olyan kérdéseket feszegetnek, melyeknek semmi köze nincs egy büntetőeljáráshoz.

Iraki kapcsolatokat is emlegettek

- A rendőrség még iraki rakétafegyverek szállításával is összefüggésbe hozta védencemet. De mint mondani szokás, ez a műsor nem jöhetett volna létre, ha nem lett volna az Agrobank-ügy - fogalmazott Kovács Mihály védője arra a másik büntetőeljárásra célozva, melyben előbb a Fővárosi Bíróság felmentette a vesztegetés vádja alól Kunos Pétert, a bank vezérigazgatóját és Kovács Mihály bankelnököt. 1998-ban azonban a Legfelsőbb Bíróság jogerősen ugyanezen vádak miatt elmarasztaló ítéletet hozott.

A Legfelsőbb Bíróság Kunos Pétert 2 év fogházbüntetésre ítélte, kegyelmi kérvényét Göncz Árpád akkor köztársasági elnök aláírta, Dávid Ibolya akkori igazságügy-miniszter azonban nem ellenjegyezte, így végül le kellett töltenie büntetését Kunos Péternek. Abban az eljárásban Kovács Mihály felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!