Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Közmunkára fogják be a fegyenceket a III. kerületben

2001.08.27. 11:46
Eger után a III. kerületi önkormányzat is azt tervezi, hogy fegyenceket dolgoztat közmunkásként. Az elítélteket szemétgyűjtésre, ároktisztításra és parlagfűirtásra fognák be, de kizárólag a sűrűn lakott területeken kívül. Amennyiben a képviselő-testület is elfogadja a Budapesti Fegyház és Börtönnel kötött előzetes megállapodást, akkor gépfegyveres őrök kíséretében havi nyolcezer forintért áll egy elítélt a kerület szolgálatába.
A jövő hét elején terjesztik III. kerületi képviselő-testület elé azt a tervezetet, melynek értelmében az önkormányzat fegyencekkel végeztetne közmunkát a városrész elhagyatott részeiben. Márkus András, a kerület közbiztonsági tanácsnoka az Indexnek elmondta: az elítéltekre a kerület tulajdonában lévő területeken lenne nagy szükség, ahol segédmunkásként szemétgyűjtést, ároktisztítást vagy éppen a parlagfűirtását végeznék.

Fegyveres őrök vigyáznak rájuk

A Népszabadság is beszámolt róla, hogy az egyszerre foglalkoztatott öt-hat elítéltre gépfegyveres őrök vigyáznak majd. Márkus András hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy sűrűn lakott területen jelennek majd meg a fegyencek, már csak azért is, mert a parkokat szerződéses cégek tartják karban. Erre az önkormányzat évente 250-300 millió forintot költ. Az elítélteket Ófaluban vagy Csillaghegyen dolgoztatják, ahol az őrzésüket is teljes biztonsággal meg tudják oldani.

Az önkormányzat egy munkásnak havonta nyolcezer forintot fizet. Emellett a biztosítják a tisztálkodási lehetőséget és a mellékhelyiségeket számukra. A Budapesti Börtön és Fegyház vállalja a szállítást és az őrzést. A téli időszakban az elítéltek azonban rács mögött maradnak, akkor ugyanis nem kívánják igénybe venni a szolgálataikat.

Az előzetes megállapodás már megszületett

Amennyiben a képviselő-testület nem látja akadályát a közmunkások merőben újfajta dolgoztatását, akkor a börtönnel kötött megállapodást véglegesítik - folytatta Márkus András. Ez azt jelenti, hogy október végéig tartanak igényt az újdonsült munkásokra, és ha minden tekintetben megfelelnek, akkor márciustól folytathatják a munkát.

Eddig Egerben volt hasonló kezdeményezést, ott júliusban állapodott meg az önkormányzat a hevesi büntetés-végrehajtási intézettel. Mandák Attila, a Segít a Város Alapítvány titkára az Indexnek elmondta: a három elítélt kiválóan dolgozik augusztus 1-jétől. Az egriek nem idegenkednek tőlük, hamar megszokták a jelenlétüket. Kis forgalmú helyeken végeznek közhasznú munkát, a megállapodás szerint november 30-ig.