Valér
4 °C
8 °C

Nyolc halott az utakon

2006.08.28. 07:30
Ezen a hétvégén is sok baleset történt a közutakon - derül ki a rendőrség jelentéséből. Nyolcan haltak meg, azokon az utakon történt sok baleset, ahol nem volt rendőri ellenőrzés. Az ORFK szerint a fokozott ellenőrzés önmagában nem elegendő, a közlekedőknek is felelősségteljesebb magatartást kell tanúsítaniuk.

Nyolcan vesztették életüket a hétvégén az utakon - tudatta az MTI-vel az ORFK a hétvégi fokozott közúti ellenőrzések vasárnapi 16 órás adatai alapján.

A balesetek többségében gyalogos, vagy kétkerekű jármű vezetője is érintett volt - tartalmazza a rendőrség közleménye, amely utal arra is, hogy a rendőrség már régóta szorgalmazza azt, hogy a kerékpárosoknak és a motorkerékpárosoknak kötelező legyen a fényvisszaverő mellény viselése.

A közlemény kitér arra, hogy a halálos kimenetelű balesetek nem a fokozott ellenőrzések alatt álló útszakaszokon történtek.

"Ebből is látszik, hogy a rendőri jelenlét, a fokozott ellenőrzés önmagában nem elegendő, a közlekedőknek is felelősségteljesebb magatartást kell tanúsítaniuk a közlekedésben úgy maguk, mint mások élete és testi épsége érdekében" - olvasható a közleményben.

A rendőrség a nyári szabadságolási, illetve turisztikai szezon alatt, a nyár elején bekövetkezett balesetek nagy száma miatt fokozott ellenőrzésekbe kezdett hétvégenként. A péntek délutántól vasárnap estig tartó ellenőrzéseket július 21-én kezdték meg.

Az ellenőrzések péntek délutánonként elsősorban a fővárosból ki-, vasárnap délutánonként a fővárosba bevezető utakra koncentrálódik, hasonlóan a napokban meghirdetett, úgynevezett városkapu akcióhoz. Utóbbi ellenőrzésre a hétköznapokon lehet számítani.

A hétvégi fokozott ellenőrzések emellett az egy, illetve kétszámjegyű utakra, tehát az autóutakra és az autópályákra koncentrálódnak.

A szabálytalanul előzők, a gyorshajtók, illetve a passzív biztonsági eszközöket - bukósisakot, biztonsági övet és gyermekülést - nem használók mellett ezen a hétvégén azokat a sofőröket próbálták meg kiszűrni a rendőrök, akik a gyorsforgalmi utakon, autópályákon a leállósávban haladva próbáltak előre jutni, vagy az előttük feltorlódó kocsisort megelőzni.

A hétvégi fokozott közúti ellenőrzések szeptember végéig folytatódnak.