Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Baltával rongálták meg a szomolyai kaptárköveket

2007.10.05. 19:10
Saját és barátja nevét faragta baltával a szomolyai kaptárkövekbe egy ismeretlen. A falu polgármestere a közmunkásokra gyanakszik, a rendőrség viszont nem talált jogszabályt, ami alapján eljárást indíthatna a károkozók ellen.

Megrongálták a szomolyai kaptárköveket. A tettes baltával faragta saját - és barátja - nevét a szigorúan védett képződménybe. Az eszmei kár óriási, mert sérülés nélkül nem lehet eltávolítani a vandalizmus nyomait. A rendőrség ennek ellenére nem nyomoz, mert nem találtak olyan jogszabályt, amely alapján eljárást indíthattak volna.

A szomolyai kaptárkövek legértékesebb része, az úgynevezett Királykő károsodott azzal, hogy valaki baltával faragta bele a nevét. Guczi István Szomolya polgármestere a Független Hírügynökségnek azt mondta, sejtik, hogy kik lehettek: az elmúlt időszakban közmunkások dolgoztak a kaptárkövek körül.

Az önkormányzat feljelentést tett, a rendőrség viszont nem nyomoz. Az elutasításban az szerepel, hogy nincs olyan jogszabály, ami alapján eljárást indíthatnának, természetkárosításról ugyanis nem lehet beszélni.

A polgármester elmondta, a kaptárkövek olyan kövek, amelyekbe valaha 100-150 darab 30-40 centi magas fülkét vájtak. Vannak, akik szerint a kelták, mások szerint a honfoglaláskor itt élt népek. Vagyis ha úgy vesszük, az épített környezethez tartoznak. Az viszont tény, a kaptárköveket 1960-ban szigorúan védett természeti kinccsé nyilvánították, a területet amelyen állnak, a Bükki Nemzeti Park részéve tették.

Ludányi Csaba, a Bükki Nemzeti Park tájvédelmi referense szerint a védetté nyilvánítási határozat is kimondja, hogy a kaptárköveket károsítani szigorúan tilos. Ezek a bevésetek pedig mindenképpen kárnak minősülnek. Azt viszont egyelőre nem tudta megmondani, mekkora a kár.