Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Baltával rongálták meg a szomolyai kaptárköveket

2007.10.05. 19:10
Saját és barátja nevét faragta baltával a szomolyai kaptárkövekbe egy ismeretlen. A falu polgármestere a közmunkásokra gyanakszik, a rendőrség viszont nem talált jogszabályt, ami alapján eljárást indíthatna a károkozók ellen.

Megrongálták a szomolyai kaptárköveket. A tettes baltával faragta saját - és barátja - nevét a szigorúan védett képződménybe. Az eszmei kár óriási, mert sérülés nélkül nem lehet eltávolítani a vandalizmus nyomait. A rendőrség ennek ellenére nem nyomoz, mert nem találtak olyan jogszabályt, amely alapján eljárást indíthattak volna.

A szomolyai kaptárkövek legértékesebb része, az úgynevezett Királykő károsodott azzal, hogy valaki baltával faragta bele a nevét. Guczi István Szomolya polgármestere a Független Hírügynökségnek azt mondta, sejtik, hogy kik lehettek: az elmúlt időszakban közmunkások dolgoztak a kaptárkövek körül.

Az önkormányzat feljelentést tett, a rendőrség viszont nem nyomoz. Az elutasításban az szerepel, hogy nincs olyan jogszabály, ami alapján eljárást indíthatnának, természetkárosításról ugyanis nem lehet beszélni.

A polgármester elmondta, a kaptárkövek olyan kövek, amelyekbe valaha 100-150 darab 30-40 centi magas fülkét vájtak. Vannak, akik szerint a kelták, mások szerint a honfoglaláskor itt élt népek. Vagyis ha úgy vesszük, az épített környezethez tartoznak. Az viszont tény, a kaptárköveket 1960-ban szigorúan védett természeti kinccsé nyilvánították, a területet amelyen állnak, a Bükki Nemzeti Park részéve tették.

Ludányi Csaba, a Bükki Nemzeti Park tájvédelmi referense szerint a védetté nyilvánítási határozat is kimondja, hogy a kaptárköveket károsítani szigorúan tilos. Ezek a bevésetek pedig mindenképpen kárnak minősülnek. Azt viszont egyelőre nem tudta megmondani, mekkora a kár.