Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Változnak a KRESZ szabályai

2006.02.28. 08:42
Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke a KRESZ tervezett változásairól nyilatkozott. A legfontosabb újdonságok a fényvisszaverő mellények használatára vonatkoznának.

Egy tavalyi kormányrendelet, illetve a 2004-es EU-csatlakozás miatt módosítani kell a KRESZ-t. A korszerűsítés nemcsak az uniós szabályok átvétele miatt elengedhetetlen, hanem egyszerűsíteni is kell az előírásokat - legalábbis a kabinet szerint. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium még 2006 első félévében nyilvánosságra hozza a továbbiakban érvényes szabálymódosításokat - írja az MTI.

Néhány alapvető, a kerékpárosok és gyalogosok biztonságát növelő változtatási javaslatról és az új KRESZ terveiről Pausz Ferenc alezredes, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) ügyvezető elnöke beszélt a hírügynökségnek. A jövőben például a kerékpárosoknak rossz látási viszonyok esetén kötelező lesz fényvisszaverő mellényt viselniük. Ez fontos a közlekedés biztonsága szempontjából, mert például amíg a keresztező, vagy kanyarodó kerékpáros stoplámpáját az autós nem észlelheti, a mellény még a sötét ruházatú biciklistán és gyalogoson is felvillan a fényszóró sugarában.

Iskolások és idősek is hordjanak fényvisszaverő mellényeket?

Pausz ugyancsak célszerűnek tartja, hogy az iskolásoknak ugyancsak fényvisszaverő mellényt, vagy táskát vásároljanak a szülők. Idősek kézitáskáján - ha nem akarnak mellényt viselni - szintén jó szolgálatot tehet a fényvisszaverő csík. A gépjárművek vezetőinek jól észlelhető közúti jelzésekkel akarnak segíteni. Ezek közé tartozik a különböző be-ki kanyarodó sávok, a körforgalmak, a közlekedési lámpák sávonkénti haladást meghatározó kiegészítő fényei, a tereléseket, szűkületeket jóelőre jelző villogó fények.

Az alezredes szerint ajánlatos lenne a téli-gumik használatának módját és körülményeit is a KRESZ-ben előírni. "Mivel a legtöbb súlyos balesetet a gyorshajtás, a szabálytalan előzés, a vasúti átjárón áthajtás és az ittas vezetés okozza, ezekről is hatásosabban kell rendelkezni az új KRESZ-ben" - mondta Pausz. Ezekről a partner szervekkel, s a gyártókkal (például a kerékpárok jelzőfényekkel való felszereléséről) is együttműködve kell rendelkezni szerinte.