Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A British Airways a turbánt engedi, a keresztet nem

2006.10.14. 16:05
Az angol légitársaságnál fejkendőt szabad hordani, aranykeresztje miatt viszont hazaküldték egyik keresztény alkalmazottjukat, aki sértettségében perel.

Nadia Eweida, a Heathrow reptér egyik dolgozója pereli a British Airwayst vallási megkülönböztetés miatt. A hölgyet a jegy és poggyászkezelő asztal mögül azzal az indokkal küldték haza, hogy megsértette a légitársaság öltözködési előírásait – olvasható a Daily Mailben.

Csak keresztet nem

Ewedia azt állítja, hogy a BA-nél a mohamedánok hordhatnak fejkendőt vagy turbánt vagy más vallásúak a nekik előírt öltözéket, csak a keresztényeket nem engedik, hogy kifejezzék vallási hovatartozásukat.

A British Airways részéről megszólaló ember szerint az előírásaikban az áll, ékszereket (beleértve a vallásos szimbólumot ábrázolókat is) csak a ruhájuk alatt viselhetnek a dolgozóik. Nekik nem a kereszttel volt a bajuk, és turbánt például azért hordhatnak, mert azt nehéz lenne elrejteni a ruhájuk alatt.

Politikai ügy

A Daily Mailnek megszólaló liberális demokrata, londoni törvényhozó, Vincent Cable, felháborodását fejezte ki az ügy miatt. Szerinte Eweida nem hivalkodón viselte a keresztjét, ezért nem érti, miért bánnak vele másként, mint mondjuk a fejkendős muzulmánokkal.

Nagy-Britanniában jelenleg nagy érdeklődés övezi a vallási öltözködés témakörét. Múlt héten egy korábbi külügyminiszterük, Jack Straw nagy botrányt kavart azzal, hogy megkérte az arcukat eltakaró arab nőket, amikor vele találkoznak, legyenek szívesek húzzák szét a fátylukat, hogy láthassa az arcukat. Szombat délelőtt körülbelül hatvan muszlim tüntetett Straw ellen Blackburnben.