Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vesztegetéssel gyanúsítják Lengyeltóti polgármesterét

2005.06.27. 19:10
Alkalmanként huszonötezer forintos "adomány" fejében engedélyezte a külföldiek ingatlanvásárlásait Papszt Lajos, Lengyeltóti polgármestere. Az egykori tanácselnökből lett polgármester ellen vesztegetés gyanújával indult eljárás.

Vesztegetéssel vádolja Lengyeltóti polgármesterét a Somogy Megyei Főügyészség. Papszt Lajos, a település elöljárója ugyanakkor azt mondta, hogy tiszta a lelkiismerete és egy fillért sem tett el.

A vádlott 1998-ban elhatározta, hogy a városban ingatlant vásároló külföldiek ingatlanszerzéséhez a polgármesteri hozzájáruló nyilatkozatot csak akkor adja meg, ha a külföldi személy adományt ad az önkormányzati képviselő-testület által létrehozott számlára, támogatást nyújt a városi sportegyesületnek, áll a főügyészség közleményében.

Nem sértettek érdeket

"A vádlott a nyilatkozatát egyes esetekben már a befizetés előtt, többnyire azonban a befizetés után adta meg" - írta Fekete Róbert főügyészségi ügyész. A megyei főügyészség álláspontja szerint az eljárás jogsértő volt, ezért Lengyeltóti polgármestere ellen 32 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt vádat emeltek.

A közleményt kiadó ügyész magyarázatként kitért arra, hogy a rendelkezések szerint külföldiek ingatlanszerzéséhez csak akkor adható engedély, ha az nem sért önkormányzati, vagy egyéb érdeket. Az előbbivel kapcsolatosan a területileg illetékes önkormányzat polgármesterének a nyilatkozatát be kell szereznie a vevőnek.

Nyolcszázezret adományoztak

Az ügyészség megállapításai szerint az általuk vizsgált időszakban, azaz 1998. május 5-e és 2004. augusztus 28-a között a vádlott "összesen 32 esetben kért és fogadott el jogtalan előnyt (általában 25 000 Ft-ot) a polgármesteri hozzájárulásért". Az ingatlanokat megvásárolni szándékozó külföldiek a pénzt az önkormányzat számlájára fizették be, amelyen 800 ezer forint gyűlt össze.

Lengyeltóti polgármestere az elmúlt napokban külföldön tartózkodott, hétfőn ért haza, ekkor értesült a megyei lapból, hogy vádat emeltek ellene. "Nem kívánok a sajtóban hadakozni, védekezni, majd a bíróságon megküzdök és utána nyilatkozok az ügyről" - mondta Papszt.

Díszpolgármester

A megvádolt polgármester az előzményekről annyit elmondott, hogy egy lengyeltóti lakos jelentette fel, valamikor még 2001-ben, vagy 2002-ben. Akkor ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást, majd 2004-ben már személyesen is megvádolták és gyanúsítottként kihallgatták.

A települést a nyolcvanas években tanácselnökként, azóta négyszer újraválasztott polgármesterként irányító Papszt Lajost idén avatta díszpolgárává a település.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft