Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Etikus-e lopott hitelkártyával fizetni a kurvázásért?

2005.01.18. 15:17
Miután egy óránál is hosszabban szónokolt arról, milyen fontos is a tiszta magánélet az ügyészi munka megítélése szempontjából, az ügyészi etika Európa szerte elismert szakértője ellopta egy kollégája hitelkártyáját és bordélyba ment. A francia igazságügyi miniszter felfüggesztette állásából a vizet prédikáló Pierre Hontang-t.

Lopott hitelkártyával fizetett egy bordélyban a bírósági etika egyik legelismertebb európai szakértője, jelentette a Times. Pierre Hontang, a francia ügyészség elismert munkatársa egy négynapos konferencián esett bűnbe, ahol felszólalóként egy óránál is hosszabban fejtette ki álláspontját az ügyészi-ügyvédi morál alapjairól.

Borvíz

Hontang, aki egy korábbi konferencián elhangzott hitvallása szerint alapvető fontosságúnak tartja, hogy az igazságot képviselő ügyészek ne csak munkájukban, hanem magánéletükben is tartsák magukat szigorú morális alapelveikhez, a francia és a német rendőrség eddigi vizsgálatai szerint kétszer is kilógott a tavaly májusban Alsó-Szászországban rendezett európai ügyészi konferenciáról. Mindkét alkalommal egy közeli, szolgáltatásait száz és háromszáz euró közötti áron nyújtó bordélyba ment el.

"Az etikus viselkedés törvényei nem csak szakmai viselkedésünket szabályozzák, de magánéletünket is, hiszen annak is hatása van az ügyészségről kialakult képre", vallotta korábban Hontang. Ennek fényében nehezen magyarázhatóak bordélyházi kitérői, főleg, hogy második látogatásán nem is saját pénzből, hanem egy német kollégájától lopott hitelkártyával fizetett.

Rossz embernek panaszkodott

A Times megkeresésére Hontang nem kívánta kommentálni az esetet, melyre azután derült fény, hogy az ügyész panaszt tett a bordély tulajdonosánál a szolgáltatás színvonalára. A kritikát rosszul bíró bordélytulajdonos ekkor figyelmeztette az etika elismert tudorát, hogy mintha más hitelkártyájával fizetett volna. A tulajdonos ezért később feljelentést is tett a hatóságoknál.

A francia igazságügyi minisztérium, miután a német hatóságok megkeresésére értesült az esetről, a vizsgálat idejére felfüggesztette állásából Hontang-t, írja a Times.