Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kiszabadul az ország a hó fogságából

2005.12.31. 12:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Már csak 15 mellékút járhatatlan az országban, és a vonatok is időben megérkeznek, kivéve ha Bécs, vagy Prága felöl érkeznek: ezeken a vonalakon jelentős késésre érdemes számítani. Budapesten is normalizálódott a helyzet.

Kiszabadították a hó fogságából a Veszprém megyei Bakonynánát, így már egyetlen elzárt település sincs az országban - mondta az Útinform munkatársa az MTI-nek szombaton délelőtt. A Bakonynána felé vezető 8211-es mellékutat a délelőtt folyamán sikerült járhatóvá tenni - mondta Herbst Rita.

Hozzátette: az utóbbi órákban két Győr-Moson-Sopron megyei utat, az Egyházasfalu és Szakony, illetve Egyházasfalu és Nemeskér közttit is sikerült felszabadítani, így már csak 26 járhatatlan mellékút van az országban. Nógrádban egy, Győr és Veszprém megyében négy, Fejérben hét, Komárom-Esztergomban pedig tíz.

Időben érkeznek

Valamennyi vonat menetrend szerint elindult, és többnyire nagyobb késés nélkül közlekedik – tájékoztatott a MÁV szóvivője. Kavalecz Imre elmondta, hogy a vasúttársaság vonalain az éjszakai órákban több száz pályamunkás dolgozott a vasúti pályák megtisztításán. A hóakadályokat a hó-olvasztógépek, illetve a hóekék segítségével szinte valamennyi vasútvonalról eltávolították. Ennek köszönhetően a vonatok nagyobb késés nélkül - viszonylag menetrend szerint - közlekednek.

A biztonságos közlekedés érdekében szombaton is 143 állomáson fűtik a váltókat. A készenléti hómunkások száma 1500-ra is növelhető, és készenlétben áll 30 hóeke, 34 hóolvasztó gép, 14 hómaró a pályák megtisztítására.

A Budapest-Vác-Szob vasútvonalon a nagyobb késések elkerülése érdekében a váci zónázó elővárosi vonatok nem közlekednek. A Dunakanyarban óránként közlekednek a szobi vonatok, amelyek minden állomáson megállnak. A vonatok a Nyugatiból minden óra 55. percében, Szobról pedig minden óra 45. percében indulnak.

A Bécs, illetve Prága felől érkező nemzetközi vonatok szombaton is jelentős késéssel érkeznek Magyarországra az ottani rendkívüli időjárás miatt. A Tisza expressz Moszkvából két órás késéssel fut be Budapestre. Az év utolsó napján a vonatok szombati menetrend szerint közlekednek.

A BKV nyugodt

Budapesten zavartalan a közlekedés; a fő- és a fontosabb mellékutakat letakarították, a BKV Rt. minden járata elindult szombat reggel - közölte az MTI érdeklődésére a közlekedési vállalat ügyeletese és a közterület-fenntartó szóvivője.

A BKV járművei minden vonalon elindultak, még a buszok hegyi járatai is zavartalanul közlekednek - mondta a közlekedési vállalat munkatársa. Éjszaka már nem esett hó, a főközlekedési utak Budapesten mindenütt feketék - tette hozzá.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője elmondta: a fővárosban minden fő-, és a fontosabb mellékutak is mind járhatóak. Szombatra virradó éjszaka 774 kézi hómunkás és 100 gép dolgozott Budapest úthálózatának takarításán, síkosságmentesítésén.

Reggel 6 órától a részvénytársaság ismét vesz fel kézi hómunkásokat, nettó bérük a nyolc órai munkáért 2500 forint. A nappali műszakban 100 téli célgéppel dolgoznak, és amennyiben nem kezd el esni a hó, kizárólag a mellékútvonalak takarítását végzik - tette hozzá Szegedi Péter.