Benedek
-4 °C
5 °C

Katonákat mozgósítottak az árvíz miatt

2006.04.15. 19:18
Ötszázötven katonát mozgósítottak, akik a Tisza középső szakaszán segítik az árvízi védekezést.

Ötszázötven katonát mozgósítottak a Tisza középső szakaszán a védvonalakra újabb árvízvédelmi munkákra, közülük 150 Szolnokon, 400 pedig Szelevény és Tiszasas között dolgozik majd végig a húsvéti ünnepeken - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) központi tájékoztatási ügyelete szombaton az MTI-vel.

Új helyzet

A katonákat azért kellett kivezényelni, mert az elmúlt napokban lehullott csapadékmennyiséget is figyelembe vevő számítások szerint módosultak az eddig tetőzési értékek - tette hozzá Fodor György. Mint elmondta, a katonák mozgósításáról a megyei védelmi bizottság javaslatára az Országos Műszaki Irányító Törzs rendelkezik.

Az MTI tudósítója a szolnoki helyszínen azt tapasztalta, hogy a lezárt Tisza-parti sétányon a katonák műanyag fóliával vonják be a támfalat és azt homokzsákokkal magasítják. Eddig csak támfalak nyílásai voltak homokzsákokkal elzárva, illetve a fakadó vizek elleni védekezés folyt.

Még titok

A tájékoztatási ügyeletes a legfrissebb hidrológiai számítások szerinti új tetőzési értékeket nem kívánta közölni, csak annyit mondott, hogy azokat vasárnap a szolnoki vízügyi központban tartandó sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra.

Az MTI információja szerint Szolnoknál várhatóan 1000 centiméter körül tetőzik a Tisza.

A Köti-kövizig szombat délelőtti sajtótájékoztatóján az hangzott el: a Tisza vízállása szombat reggel Kiskörénél 979, Szolnoknál 971 centiméter volt, az áradás üteme lelassult. A folyamatos vízutánpótlás miatt rendkívül tartós árhullámra kell számítani. A tetőzés Kiskörénél április 15-én 975-980, Szolnoknál április 17-én 975-985 centiméter közötti vízszinttel várható.

Szolnoknál a Tiszán az eddigi rekord vízállást 2000. áprilisában mérték 1041 centiméterrel.