Emőke
-4 °C
9 °C

Két hét után találtak túlélőt New Orleansban

2005.09.15. 15:13
Eszméletlen állapotban találtak rá egy hetvennégy éves férfira egy New Orleans-i házban. Az idős férfit az utolsó pillanatban mentették meg, egy orvos szerint egy nap múlva már halott lett volna. A város egyes részeiben sikerült helyreállítani a közműveket, száznyolcvanezren visszatérhetnek.

Tizenhat nappal a Katrina hurrikán után bukkantak túlélőre New Orleansban. A hetvennégy éves férfi eszméletlenül feküdt lakóházában. "A kórházban csodálkoztak, hogy ilyen állapotban még életben lehet valaki. Huszonnégy órával később már nem élt volna. Azt hiszem, hogy a fiatal katona, aki rátalált, megmentette az életét" - jelentette ki Peter Czuleger kaliforniai mentőorvos, aki elsősegélyben részesítette az öreget.

A katasztrófa sújtotta térségben csütörtökre összesen 708-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, azaz egyre valószínűbb, hogy a tízezret is meghaladó áldozatról szóló becslések hamisnak bizonyulnak.


Tekintse meg képeinket!

A hurrikán és az árvizek miatt teljesen lakhatatlanná vált milliós nagyvárosba csütörtökön akár száznyolcvanezren is visszatérhetnek. Ray Nagin polgármester közlése szerint három elővárosban is sikerült helyreállítani a közszolgáltatásokat. A mentés első napjaiban gyakran dührohamokat kapó Nagin szerint mostanra már "összeszedték magukat a katasztrófaelhárítók", írja a CNN.

Mississippiben rosszabb

Mississippiben kevésbé derűs a helyzet. A CNN értesülései szerint Long Beach környékét szögesdróttal zárták le. A hírcsatorna feltételezései szerint erre azért lehetett szükség, mert a városban sok halálos áldozat megtalálásától tartanak.

New Orleansban mindeközben kezd visszatérni az élet, ezt jelzi legalábbis, hogy a város iskoláinak tanárai megkapták szeptember első hetére járó fizetésüket. További sorsuk azonban kétséges, mivel az iskolák újranyitásáig a városi válságmenedzsment közlése szerint biztosan nem kapnak fizetést. Az iskolák újranyitásának idejét a városi tanfelügyelőség megbecsülni sem tudta, jelentette a CNN.

Gyilkossági vádak

A jogrend is kezd visszaállni, szerda este egy újabb öregek otthona vezetői ellen indítottak eljárást gyilkosság miatt. Kedden a St. Rita öregek otthona vezetőit vették eljárás alá. A St. Rita otthonban harmincnégy, a Lafon otthonban tizennégy bentlakó idős ember vesztette életét az áradásban. A hatóság mindkét esetben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat.