Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Több mint 800 ház égett le Kaliforniában

2008.11.17. 09:13
Újabb lakosoknak kellett elhagyniuk házukat a terjedő bozóttűz miatt Kalifornia déli részén, miközben voltak olyan területek, ahova már visszatérhettek a lakók. Van, aki hazatérve porig égve találja otthonát.

A néhány napja kezdődött tűzvészben helyi idő szerint vasárnap estére 800-1000 ház vagy lakás égett le és 8000 hektáron pusztult el a növényzet. A tűzvész két területet érint: a Los Angelestől északra lévő hegyek lábánál fekvő Montecitót, ahol számos hírességnek van háza, illetve a Los Angelestől délkeleti irányban elterülő Orange megye kanyonjait. Egy Los Angeles melletti lakóparkban csaknem 500 mozgatható, könnyűszerkezetes ház semmisült meg.

Képek a kaliforniai tűzvészről

Eddig összesen 50 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából, de mintegy felük már megkapta az engedélyt a visszatérésre. Újabb néhány ezer azonban utasítást kapott, hogy hagyja el otthonát a közelgő tűzvész miatt. A szél vasárnapra egy kicsit alábbhagyott, így a tűzoltók a levegőből is végezhetik az oltást. Hétfőn az előrejelzések szerint valamelyest enyhül a hőmérséklet is, amely a térségre jellemzően 30 Celsius-fok felett van.

Halálesetről vagy súlyos sérülésről nem érkezett jelentés. A tűzoltók szerint van esély rá, hogy néhány nap alatt el tudnak oltani minden tüzet. Az amerikai szövetségi állam déli részét szárazság sújtja, két év óta alig esett a térségben.