Alfréd
-2 °C
2 °C

Kubai menekültek egy 45 éves autóval vágtak neki a tengernek

2004.02.05. 06:41
Elfogott az amerikai parti őrség tizenegy kubai menekültet, akik egy ötvenes évekbeli Buick gépkocsiból átalakított vízi járművön próbáltak meg eljutni az Egyesült Államokba. A tutaj elsüllyedt.
Mint kubai emigráns vezetők szerdán elmondták, a menekülteket előző nap a floridai Miamitól 145 kilométerre délnyugatra tartóztatták fel a parti őrség vízi egységei.

A csoport tagjait - köztük több nőt és öt gyermeket - visszaküldik Kubába. Az amerikai törvények értelmében Washington csak azoknak a tengeren menekülőknek nyújt menedéket, akik elérték a szárazföldet.

Tutajosok

Az 1959-ben gyártott Buickból kialakított vízi jármű elsüllyedt. A csoport tagjai között volt két férfi, akik tavaly hasonló módon már megpróbáltak áthajózni az Egyesült Államokba. Akkor egy 1951-es Chevroletből készítettek maguknak tutajt: alváza alá üres olajoshordókat kötöztek, az alkalmatosságot pedig a gépkocsi motorja által meghajtott hajócsavar vitte előre. A lélekvesztő óránkénti 13 kilométeres sebességgel szelte a hullámokat - amíg el nem fogták az amerikai parti őrség járőrei.

Évente kubaiak százai kísérelnek meg különféle vízi járműveken eljutni az Egyesült Államokba, az amerikai hatóságok azonban rendszerint visszatoloncolják őket a szigetországba.