Emőke
-4 °C
9 °C

Közös fohász, hogy megdőljön a kánikularekord

2005.07.29. 19:49
Már halálos áldozata is van a hőségnek. A miskolci férfi egy villamoson lett rosszul. Vízrekord-, hőmérsékletrekord dőlhet meg szombaton Magyarországon. Kánikula van.

Nagy meleg, 33-38 fokos kánikula várható vasárnapig. Maller Aranka, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, pénteken Újpesten mérték a legmelegebbet, 36,5 fokot. A legmelegebbet száz éve ezen a napon, Orosházán mérték (38,9 fokot). Szombaton akár 38 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Lehűlés


Klikk a képre!

A miskolci villamoson péntek délelőtt vélhetően a nagy hőség miatt rosszul lett egy idős férfi, akin már a mentősök sem tudtak segíteni - közölte a rendőrség pénteken.

Vasárnap várhatóan nyugatról egy hidegfront érkezik az ország fölé, így enyhül a kánikula, a nyugati országrészben 28 fok is lehet, de délkeleten megmarad a 35 fok körüli hőmérséklet - tette hozzá. A Fővárosi Vízművek közölte: pénteken várhatóan megdől a vízfogyasztási rekord, ugyanakkor vízkorlátozásra továbbra sem kell számolni, sőt a társaság a sínek és az utak locsolásában is segít.

A vízművek a legmelegebb napszakokban, a város több pontján az idén is hideg ivóvízet oszt a gyalogosoknak, és a dugóban veszteglő autósoknak. Vízkorlátozásra továbbra sem kell számolni. Az ANTSZ által elrendelt hőségriadó első napján, július 27-én a fogyasztás az idei átlagos nyári fogyasztást 11 %-kal haladta meg.

Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője közölte: 12 órás műszakokban, harminc-harminc mosóautóval locsolják a fővárosi közutakat. A közterületek locsolása addig tart, amíg 30 fok feletti a hőség.

Tűz


Klikk a képre!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál nem tudnak tűzgyújtási tilalomról, de felhívták a figyelmet, a nagy meleg miatt fokozott tűzveszélyt jelentenek a tábortüzek, elsősorban az erdőkben és a még le nem aratott gabonatáblákon. Dobson Tibor azt javasolta, hogy fokozott óvatossággal gyújtson tűzet a szabadban és figyeljen a tűz gondos eloltására is.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, az elkövetkező napokban akár 30-40 százalékkal is több riasztást kaphatnak a nagy hőségre való tekintettel. Ez azt jelenti, hogy míg Budapesten egy átlagos napon mintegy 300 esetben riasztják a mentőket, ez most 400 riasztás fölé is emelkedhet.

A MÁV Rt. közleményéből kiderült, hogy "a biztonságos vonatközlekedés érdekében szerdától [a MÁV]szigorította a pályatestek ellenőrzését". "Pénteken a magas sínhőmérséklet miatt a Békéscsaba-Lőkösháza vonalon 40 km/óra, Apafa-Nyírbátor között 40 km/óra, Nyíregyháza-Nyírbátor vonalon 20 km/óra, Kistelek állomáson 20 km/óra, Csugar és Kétpó között 60 km/óra, Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között 60 km/óra sebességkorlátozás van érvényben. Emiatt késéssel számoljanak az erre utazók", írja közleményében a vasúttűrsaság.