Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kulcsár először vallott

2004.06.02. 13:31
Kulcsár Attilát egy rabszállító rendőrségi furgon hozta háromnegyed tízkor a Fővárosi Főügyészség Akadémia utcai épületének főbejáratához, ahol fotóriporterek és tévéoperatőrök rohanták meg a járművet. Az ügyben érdemi változás nem történt - mondta Zámbó Gyula ügyvéd az álbróker kihallgatása után. Kulcsár Attilát pénteken ismét "vendégül látják" az ügyészségen.
Vallomást tett Kulcsár Attila, a K&H Equities többmilliárdos sikkasztással gyanúsított volt brókere szerdán délelőtt a Fővárosi Főügyészségen, a vallomás részletei nem ismeretesek. "Az ügyben érdemi változás nem történt" - mondta Zámbó Gyula ügyvéd, hozzátéve, hogy a kihallgatás egy órán át tartott. A jogi képviselő a részletekről nem kívánt nyilatkozni az épület előtt várakozó újságíróknak, csak annyit közölt, hogy Kulcsár Attilát pénteken ismét kihallgatják az ügyészségen.

A gyanúsítottat egy rabszállító rendőrségi furgon hozta 9 óra 45 perckor az V. kerületi Akadémia utcai épület főbejáratához, ahol fotóriporterek és tévéoperatőrök rohanták meg a járművet. Zámbó Gyula kisebb várakozás után a főbejáraton jutott be az épületbe.

Kulcsár kérte

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője korábban közölte az MTI-vel: "Kulcsár Attila írásban kérte, hogy a rendőrség helyett az ügyészségen tehessen vallomást, az ügyészi kihallgatást délelőtt foganatosítjuk". A Fővárosi Főügyészségen a kiemelt ügyek osztálya hallgatta ki a volt brókert, aki eddig még nem tett vallomást.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI-nek elmondta: a rendőrséget értesítették a kihallgatásról, de nem kérték, hogy rendőrnyomozó is legyen ott. Az ügyészség a vallomástételről készülő jegyzőkönyvet megküldi majd a rendőrségnek.

Június 30-ig előzetesben

Szerdán több napilap számolt be arról, hogy Kulcsár Attila kérelmet juttatott el a Fővárosi Főügyészségre, miszerint nem a rendőrségen, hanem a vádhatóság előtt szeretne vallomást tenni.

A K&H brókercégénél történtek miatt milliárdos sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsított Kulcsár Attilát március 30-án, csaknem kilenc hónapja tartó fogva tartás után szállították Bécsből Budapestre. Akkor néhány órán belül 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte őt a Budai Központi Kerületi Bíróság. Legutóbb a bíróság két hónappal, június 30-ig hosszabbította meg a gyanúsított előzetes letartóztatását. A rendőrség nem ellenzi

A rendőrség nem ellenzi, hogy Kulcsár Attilát az ügyészségen hallgatják ki; az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán sajtótájékoztatón ismertette a K&H Bank brókercégénél történt sikkasztás és pénzmosás ügyében folyó nyomozás eredményeit.

Papp Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a K&H brókercégének ügyében a rendőrség közel 260 személyt hallgatott ki, akiknek nem volt panaszuk a rendőrséggel szemben, de az ügy néhány gyanúsítottja azt jelezte, csak az ügyészségen hajlandó vallomást tenni.

"Ugyanezeket a személyeket ugyanúgy mi is felelősségteljesen és szakszerűen ki tudtuk volna hallgatni" - kommentálta az ügyészségi kihallgatás hírét Papp Csaba. "Természetesen az érdekünk az, mind a nyomozó hatóságnak, mind az ügyészségnek, hogy mindenkinek adjuk meg azt a védekezési lehetőséget, hogy saját maga vallomást tehessen és ha ez ilyen körülményekkel és ilyen feltételekkel, akkor azt gondolom, hogy ezt tudomásul kell venni" - jelentette ki az alezredes. Nyomatékosította: az ügy szakmai megítélésében nem volt véleménykülönbség a rendőrség és az ügyészség között. Kulcsár Attila szerdai folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásán nem vesz részt a rendőrhatóság munkatársa.

Eddig 33 feljelentés a K&H-ügyben
Eddig harminchárom feljelentés érkezett a rendőrségre a K&H-botrány ügyében - jelenti a HavariaPress. Erről, és a nyomozás jelenlegi állásáról Papp Csaba alezredes, az ORFK SZBEI megbízott főosztályvezetője szerdán, sajtótájékoztató keretében számolt be. A csaknem egy éve tartó nyomozás eredményeként összesen 17 embert gyanúsít a rendőrség sikkasztással, pénzmosással illetve magánokirat-hamisítással. Közülük hatan voltak, illetve vannak előzetes letartóztatásban, két fő ellen pedig jelenleg is érvényes nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A rendőrséghez a mai napig összesen harminchárom feljelentés érkezett, ezek közül tizennyolcat a K&H Bank, négyet a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete, a többit pedig jogi illetve magánszemélyek tették meg. A nyomozók közel háromszáz személyt hallgattak ki, többségüket tanúként. Az alezredes elmondta, hogy a szükséges adatok nagy részét beszerezték, a jogsegélyegyezménnyel megkeresett országok jó részénél azonban még várnak a visszajelzésre és az adatszolgáltatásra. Az ügy nyomozása - mint eddig is - továbbra is szoros ügyészi felügyelet mellett zajlik, s várhatóak még újabb gyanúsítotti kihallgatások is.