Valér
-2 °C
0 °C

Különgéppel szállítják Magyarországra a hozzátartozókat

2002.07.01. 12:18
Különgéppel szállítja a Balatonszentgyörgy melletti busztragédia áldozatainak hozzátartozóit Magyarországra a lengyel kormány, a gépen szakértők is helyet kapnak - közölte Varsóban a lengyel infrastruktúra minisztériumának vezetője. A különgéppel hazaviszik mindazokat, akik szállítható állapotban vannak a tervek szerint még hétfőn. A lengyel média információi szerint a szerencsétlenül járt busz alig volt hároméves, amelyet tapasztalt sofőrök vezettek.
A lengyel kormány különrepülőgépet indít Magyarországra, amely szakértőket és a hétfőre virradóra a Balaton mellett szerencsétlenül járt lengyel kirándulóbusz áldozatainak hozzátartozóit szállítja a helyszínre - jelentette be Varsóban az infrastruktúra minisztériumának szóvivője. A lengyel tömegtájékoztató eszközök vezető hírben számoltak be a 19 halálos áldozatot követelő tragédiáról, megemlítve, hogy ilyen súlyos buszszerencsétlenség nem történt az utóbbi évtizedekben Magyarországon.

A zarándoklatot egy ferences kolostor szervezte

A busz a kelet-lengyelországi, a lublini vajdaságban fekvő Stoczekből vitt lengyel zarándokokat a bosznia-hercegovinai híres búcsújáróhelyre, Medjugorjéba, ahol a nyolcvanas évek óta Szűz Mária-jelenések voltak, bár ezt a katolikus egyház hivatalosan soha nem erősítette meg. A zarándoklatot a stoczeki ferences kolostor szervezte, hiszen Medjugorjéban is a helyi ferencesek ápolják a Mária-tiszteletet.

Családi vállalkozástól bérelték a buszt

A buszt Biala Podlaskában bérelték ki egy kis családi vállalkozástól. A cég képviselője szerint a két sofőr tapasztalt gépkocsivezető volt, egyikük korábban több mint 20 évig dolgozott az Orbis lengyel utazási irodánál, a másik sofőr, az előbbi sógora pedig több mint harminc évig vezetett a lengyel távolsági buszvállalatnál (PKS). A busz szinte új volt, 3 év körüli, DAF márkájú.

Egy hétig tartott volna a zarándoklat

Nem ez volt az első zarándoklat a stoczeki ferences kolostor szervezésében Medjugorjéba. A legtöbb utas helybeli volt, és a vasárnap reggeli 6 órás szentmise után indultak a zarándoklatra. Útközben a busz még néhány további utast vett fel. A kolostor elöljárója szerint az utat kiválóan megszervezték, a szállás, a teljes ellátás rendben volt, és az utasoknak biztosításuk is volt. A zarándokokkal együtt utazott négy lelkész is, akik Medjugorjéban egy papi lelkigyakorlaton vettek volna részt. A busz a tervek szerint hétfőn 14 órakor ért volna a helyszínre, és a csoport egy hétig maradt volna ott.

A lengyel tömegtájékoztatás a magyar rendőrségre hivatkozva azt jelentette, hogy valószínűleg a túl nagy sebesség okozta a katasztrófát. Egyúttal elvetették azt a korábbi feltételezést, hogy a sofőr elaludt volna a volánnál, inkább úgy vélik, hogy esetleg valami elvonhatta a figyelmét, ezért nem vette észre, hogy körforgalomú szakaszhoz érkezett, ahol a katasztrófa bekövetkezett.

Szakértők érkeznek Varsóból

Az infrastruktúra minisztériumának szóvivője bejelentette, hogy egy megadott telefonszámon jelentkezhetnek az áldozatok hozzátartozói, akik számára a kormány különgépet indít a helyszínre. Közölte azt is, hogy a sérültek közül azokat, akiknek állapota ezt megengedi, a gép hazaszállítja Varsóba. A géppel utazik lengyel szakértők egy csoportja, akik a baleset körülményeinek felderítésében fognak segédkezni. A különgép a tervek szerint még hétfőn visszatér Varsóba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!