Alfréd
-2 °C
2 °C

Átírják a Bibliát

2001.09.19. 11:18
A felfedezésük óta vitatott holt-tengeri tekercsek alapján felülvizsgálják és várhatóan módosítják a Biblia szövegét. A változtatások mértékéről már szeptember végén döntenek, az átdolgozott Bibliát pedig várhatóan néhány éven belül nyilvánosságra hozzák.
Még várhatóan éveket kell várni a módosított Szentírás megjelenésére, amelyet egy nemzetközi teológuscsoport a mintegy fél évszázada a Holt-tenger melletti Kumránban megtalált tekercsek alapján dolgoz ki - adta hírül a Népszabadság. A Szentszék hivatalosan még nem jelentette be a módosítást, olasz lapértesülések szerint azonban szeptember végén megtartott modenai teológiai konferencián már a változtatás mértékéről is döntenek. A módosítások jóváhagyása a jelenlegi vatikáni hierarchiában Josef Ratzinger bíboros tiszte lenne.

'A Vatikánnak nincs titkolnivalója'

Megdőlnek azok az elméletek, amelyek szerint a Vatikán el akarja titkolni a holt-tengeri tekercsek tartalmát - nyilatkozta a La Stampa című olasz lapnak Gianfranco Boschi domonkos rendi szerzetes, a római Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem docense, a kumráni tekercsek vezető szakértője. Ezzel Boschi arra a könyvre utalt, amelyben két brit szerző azzal vádolta a Vatikánt, hogy azért nem hozza nyilvánosságra a kumráni tekercsek tartalmát, mert az ellentmondásban áll a kialakult keresztény hittel. A tudós anélkül, hogy konkrétumokba bocsátkozott volna "meglepőnek és innovatívnak" nevezte a várható szövegmódosításokat.

A leghitelesebb forrás Jézus Krisztus koráról?

A korszakalkotó felfedezést 1947-ben egy arab pásztorfiú tette a Holt-tenger közelében lévő Kumrán melletti barlangok egyikében, amikor véletlenül olyan agyagkorsókra bukkant, amelyekben vékony bőrre valamiféle szövegek voltak írva. A kutatások során több tízezer a Kr. e. III. és a Kr.u. I. század közötti időszakból származó - tehát minden korábbi biblikus forrásnál régebbi - tekercstöredék került napvilágra tizenegy további barlangüregből. A szövegek, koruknál fogva minden bibliai szövegnél hitelesebb képet adhatnak Jézus Krisztus koráról. A tekercseket héber, arámi és görög nyelven írták. Egy részük az Ótestamentum bizonyos részeit tartalmazza, de vannak közöttük zsoltárok, kommentárok és egyéb szövegek is. Némelyek máig megfejthetetlenek.

A felfedezéssel kapcsolatban felmerülő egyik leggyakoribb kérdés a tekercsek származási helyére vonatkozik. Az egyik nézet szerint egy Kumránban élő titkos zsidó szekta tagjai, az esszénusok írták. Mások szerint a római csapatok elől rejtették a sivatagi táj barlangjaiba a jeruzsálemi könyvtárak kincseit.