Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fogházbüntetést kapott a kutyáját kalapáccsal megvakító férfi

2005.04.19. 11:17
Állatkínzásért egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kapott egy dunújvárosi férfi hétfőn, a városi bíróságon. Az ítélet jogerős, a férfi megbánta, amit ittasan tett. Magyarországon 2004 márciusában nyilvánították bűncselekménnyé az állatkínzást.

Jogerősen három hónap fogházra ítélte a Dunaújvárosi Bíróság hétfőn azt a középkorú férfit, aki április 4-én kalapáccsal megverte felakasztott kutyáját. A büntetés letöltéséig a férfi egy év próbaidőt kap, adta hírül a Fejér Megyei Hírlap. Az ütlegelés miatt az állat nemcsak hámsérüléseket, hanem maradandó károsodásokat is szenvedett: bal szemére megvakult, több foga kitört.

Csak megnyugtatni akarta

Az esetet az ügyészség múlt heti döntése után gyorsított eljárásban tárgyalta a bíróság. A vádlott nem akart vallomást tenni, így a bíróság a rendőrségi vallomást használta fel. A férfi elmondása szerint csak segíteni akart a kutyának, amikor észrevette, hogy az állat a láncánál fogva feltekerte magát a fára, és úgy gondolta, segít, ha kalapáccsal "lenyugtatja", mielőtt megpróbálja kiszabadítani.

A középkorú férfi, aki állítása szerint hét deci bort ivott aznap, úgy emlékezett, hogy csak egyszer sújtott le a kalapáccsal, és bár a kutya vérzett, nem gondolta, hogy megsérült a szeme. Szomszédjai szerint elképzelhetetlen, hogy a kutya úgy tekerte volna fel magát a fára, hogy a két hátsó lába csak néha ért le a földre, és ők úgy látták, az elkövető legalább nyolcszor lesújtott a kalapáccsal.

A bíróság az enyhítő (megbánta tettét) és súlyosbító (részeg volt) körülmények mérlegelésével egy év próbaidőre felfüggesztett, háromhónapos fogházbüntetésre ítélte a férfit.

Április 1-én szintén három hónap fogházbüntetést kapott egy évre felfüggesztve egy kaposvári nő, aki élve akarta eltemetni kutyáját. Az 59 éves nő először összekötözte az állatot, és zacskót húzott a fejére, majd egy ásóval ütlegelte. Mielőtt komoly baj történhetett volna, a szomszédok értesítették a rendőrséget.

Letöltendő büntetést is kiszabtak már állatkínzásért

A tiszafüredi bíróság 2004 novemberében tíz hónap letöltendő börtön- és hét hónap letöltendő fogházbüntetést rótt ki két férfira, akik kertjükben egy felakasztott kutyáikra lövöldöztek légpuskával. A két férfi egyike azzal súlyosbította tettét, hogy megverte feljelentőjüket, miután megtudta, hogy emiatt eljárás indul ellenük.

Az országgyűlés 2004 márciusában fogadta el az állatvédelmi törvényt, ami az addigi szabálysértés helyett bűncselekménnyé nyilvánítja az állatkínzást. A törvény szerint az állatviadalok szervezését három évig, az állatkínzást két évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. A jogszabály szerint állatkínzást követ el, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember közelében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz.