Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Őrizetben a kunszállási kutyaviadal szervezője

2002.11.18. 16:53
Tiltott állatviadal szervezése miatt őrizetbe vettek és eljárást indítottak a rendőrök egy salgótarjáni férfi ellen a szombati kunszállási kutyaviadal kapcsán - hangzott el a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői tájékoztatóján. A grúz származású férfi 20 kutyát tartott, a razzia során elkapott nézőknél drogot és fegyvereket találtak.
Szombaton a Bács-Kiskun megyei településen 57 ember vett részt egy kutyaviadalon, ahol előkerült a salgótarjáni férfi által szerkesztett, zárt körben terjesztett American Pitbull Terrier című lap több példánya is. Az arénára a pincében találtak rá a rendőrök.

A salgótarjáni férfi nem volt jelen a kutyaviadalon, a nyomozók az újság alapján jutottak el hozzá. "A 38 éves salgótarjáni férfinél több mint 20 kutyát és meccsszerződéseket foglaltak le - mondta Némedi Gábor őrnagy. - A házkutatáskor tetemes mennyiségű állatgyógyászati eszközt találtak, köztük több olyat, amely kábítószertartalma miatt tiltólistán szerepel, ezért tartásuk bűncselekménynek minősül."

Szakértők vizsgálják az ebeket

A kutyák testén sebesülések nyomait találták, szakértői vizsgálat állapítja meg, hogy azok viadalon keletkeztek-e. Ugyancsak szakértő foglal állást az állatok eredetéről. A rendőrök adatai szerint a többek között hirdetéseket, viadalleírásokat tartalmazó újságot 1997-től szerkesztette a férfi.

Fegyverek és drog a nézőknél

A szombati viadalon 57 embert állítottak elő. Náluk a rendőrök éles lőszereket, kábítószergyanús anyagokat, serlegeket, valamint a harci kutyák nevelésével, gyógyításával kapcsolatos tárgyakat foglaltak le. Előkerültek a viadalokat megörökítő videokazetták mellett flóbert pisztolyok és viperabotok is.

Az akció után kilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hárman szabadlábon védekezhetnek, hatan pedig, köztük a panzió grúz állampolgárságú vezetője, őrizetben maradtak.

Három évig büntethető

A Büntető Törvénykönyv szerint aki eb részvételével állatviadalt szervez, tart, valamint ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy köt, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki állatviadal céljára ebet tenyészt, kiképez, tart, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Százperces küzdelmek
Bár a világ legtöbb országában a törvény tiltja, ma is sok helyen szerveznek kutyaviadalokat. Az illegális versenyeztetés népszerű Oroszországban, sok gondot okoz a hatóságoknak Angliában, és az Egyesült Államokban. Romániában pedig hamarabb bírságolnak hangoskodásért, mint kutyaviadalért.

A versenykutyákat a trénerek naponta több órát is edzik. Ha a kutya elég erős, következhet a viadal, ami gyakran akár száz percig is eltarthat. A vesztes az a négylábú lesz, amelyik már nem reagál a bíró hívására és megtagadja a támadást.

A viadalokat óriási fogadások kísérik. Magyarországon is akár több millió forint cserél gazdát egy-egy viadal során. Az állatvédelmi törvény életbe lépése óta már börtönbüntetés is jár nemcsak a gladiátorok gazdáinak, hanem a szervezőknek is.

Forrás: Kutya Szövetség

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!