Piroska
-2 °C
5 °C

Állatkínzással vádolják a soproni kutyatartót

2006.05.04. 18:49
Kapcsolódó cikkek (1)
Állatkínzás vádjával május 31-én kezdődik a pere annak a soproni kutyatartónak, aki rendkívül elhanyagolt körülmények között tartott több mint kétszáz állatot. A férfi engedély nélküli fajtakísérleteklet is végzett, amelyek miatt súlyos egészségkárosodással jöttek világra kutyák.

Az elhíresült soproni kutyaügyben állatkínzás vétsége miatt nyújtott be az ügyészség vádiratot a soproni bíróságra. A vádlott a kutyatelep 63 éves tulajdonosa - mondta Horváth László, Győr-Moson-Sopron megyei főügyész csütörtöki sajtótájékoztatóján Győrött. Horváth László tájékoztatása szerint az ügyészség a kutyák tartási körülményeit és a velük való bánásmódot vizsgálta az eljárás során.

Mint arról az Index is beszámolt, a telepen áldatlan állapotok uralkodtak. Több mint kétszáz kutya vegetált a szabad ég alatt, a sártenger közepén, hevenyészett, összetákolt kennelekben. Állatvédők beszámolója szerint a kutyák naponta egyszer kaptak enni, ezen kívül semmilyen törődésben nem részesültek, s teljesen elvadultak.

Az ebtenyésztő engedély nélkül fajtakísérleteket is végzett: a mudi továbbfejlesztett változatát akarta kikísérletezni. Ennek nyomán belterjes kutyatenyészet alakult ki, s az utódok súlyos egészségkárosodással, genetikai problémákkal jöttek a világra.

Állatvédő szervezetek márciusban tüntetést is szerveztek a telep bezárásáért, a tenyésztő felelősségre vonását követelve. A nyomozás során az állatokat lefoglalták. Az ebek különböző állatmenhelyekre kerültek a soproni telepről. A soproni ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az ebeket kobozza el.

A büntetőper május 31-én kezdődik a soproni bíróságon. Az állatkínzás elkövetőjét a törvény két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja - mondta a megyei főügyész.