József, Bánk
-6 °C
0 °C

Dögkútba dobtak egy élő kutyát

2006.04.03. 21:03
Zárt dögkútba dobott élő kutyát talált egy férfi a Tolna megyei Bogyiszlón. A rendőrség állatkínzás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Zárt dögkútba dobott élő kutyát találtak a Tolna megyei Bogyiszlón - tájékoztatta a megyei állatvédők elnöke az MTI-t. Egy saját kutyáját kereső idős férfi vette észre a reszkető állatot, majd szólt az állatvédő alapítványnak és a tolnai rendőrőrsnek - mondta el Fiáth Szilvia.

Tájékoztatása szerint a fiatal terriert rendőr jelenlétében húzták ki a fedett dögkútban bomló tetemek közül. Az állatot jelenleg menhelyen ápolják, megetetik, megitatják és megfürdetik. A rendőrség eljárást indít ismeretlen elkövető ellen állatkínzás bűntette miatt - közölte a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány elnöke.

Magyarországon 2004-től büntethető a gerinces állatok kínzása legfeljebb két éves szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel. Letöltendő szabadságvesztést jogerősen még nem szabott ki a bíróság.

2004 novemberében első fokon tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre, illetve hat hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Tiszafüredi Városi Bíróság azt a két férfit, akik két kutyájukat nyakuknál fogva felakasztották és addig lőttek rájuk légpuskával, amíg volt bennük élet. Az elkövetők az egyik szemtanút később megverték.

Jogerősen egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kapott az a dunújvárosi férfi 2005. áprilisában, aki részegen kalapáccsal ütlegelte felakasztott kutyáját. Az állat maradandó károsodásokat szenvedett: bal szemére megvakult, több foga kitört.

Idén március 22-én a Miskolci Városi Bíróság jogerősen 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélt egy 48 éves férfit, aki tavaly agyonvert egy a háza előtti járdán fekvő denevért, amely a nemzetközi jog által is védett állatnak számít.