Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hőgutát kaptak az örökbefogadott kutyák

2005.05.04. 16:25
Szabályosan, külön boxban, hivatalos okmányokkal, útlevéllel, csippel ellátva indították útnak azokat a gazdátlan magyar kutyákat, amiket német állatbarátok fogadtak örökbe. Három állat nem bírta ki az út megpróbáltatásait, az ebeket szállító furgon vezetője ellen az osztrák rendőrök állatkínzás miatt indítottak eljárást, a kutyákat örökbe adó magyar állatvédő szervezet szerint sajnálatos balesetről van szó.

Állatkínzás miatt indított eljárást az osztrák rendőrség egy német férfi ellen, aki egy pécsi menhelyről harmincöt kutyát szállított volna Németországba, de az út során, a nagy melegben három állat elpusztult.

"Egyesületünk már korábban is adott örökbe német állatbarátoknak gazdátlan magyar kutyákat" - mondta Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője az Index érdeklődésére. Ezúttal is német gazdákhoz kerültek volna a kutyák, a szállításhoz pedig a Magyarországon járó, harmincöt éves német állatvédő ajánlotta fel segítségét.

Meleg volt

A kutyákat - köztük néhány, tíz évesnél is idősebb, magyar gazdákra évek óta hiába váró ebet - szabályosan, mindegyiket külön boxban, hivatalos okmányokkal, útlevéllel, csippel ellátva indították útnak a hétfői melegben. Az állatok út közben többször is kaptak vizet, és zárt furgon rendben át is jutott a határon, azonban a bécsi autópályán dugóba keveredett. A hosszas várakozás után a sofőr egy pihenőhelynél megállt és ellenőrizte a kutyák állapotát, ekkor derült ki, hogy három állat nem bírta ki az út megpróbáltatásait.

Az állatvédő állatorvost hívott hozzájuk, de a kiérkező orvos már csak azt tudta megállapítani, hogy a szerencsétlenül járt állatok hőgutát kaptak és emiatt pusztultak el. Az osztrák rendőrség arra vetődő járőrei felfigyeltek a furgonra, és a helyzetet látva hivatalból eljárást indítottak, a férfit állatkínzás gyanújával őrizetbe vette a rendőrség.

Az elsődleges vizsgálatok alapján kiderült, hogy az állatok szállításához szükséges hivatalos okmányok szabályosak voltak. A többi kutyát egy Bécshez közeli menhelyen helyezték el ideiglenesen. A sofőrt azóta már elengedték, és újra a kutyákkal van, hogy azok mielőbb eljuthassanak örökbefogadó gazdáikhoz, tudtuk meg a pécsi egyesület vezetőjétől.

Sajnálatos baleset

"Véleményünk szerint nem állatkínzásról van szó, hanem egy sajnálatos balesetről, ami nagyon megviselte a kutyákat szállító állatvédőt" - mondta Farkas Tamás, majd hozzátette, örülnének ha Magyarországon is hasonló alapossággal járnának el mindig a hivatalos szervek, amikor állatkínzás gyanúja merül fel.

Az egyesület tevékenységéről szólva Farkas Tamás közölte, hogy a kinti állatvédők szervezetek segítségével külföldre kerülő kutyák gazdáival mindig tartják a kapcsolatot, visszajelzéseket kapnak a kutyák sorsáról. "Persze jobban örülnénk, ha Magyarországon sikerülne gazdát találni nekik, de itthon ritka, hogy egy-egy több éves kutyát örökbe fogadnának" - mondta Farkas Tamás, aki szerint, ha nem lenne ekkora túltenyésztés és felesleges szaporítás, nem lenne ennyi gazdátlan kutya az országban.