Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nyugdíjasárverés Dunakeszin

2003.04.22. 13:36
A rendőr-almanachban minden idők legnagyobb szakmai sikeréként könyvelhetik el az Országos Rendőr-főkapitányság kedden megtartott kutyaárverését. A 20 nyugállományba menesztett kutyára közel kétszáz érdeklődő jutott. A legolcsóbb ezer, a legdrágább 80 ezer forintért kelt el. Egy belga juhász nem kellett senkinek, de a szerv humánus: keres neki is gazdát. Hepiendes kutyás riport traumásokról, egy titkosrendőrről, gyerekimádatból diplomázott színész kutyáról és "igazi killerekről".
A kikiáltó sorban szólítja a kiöregedett kutyákat. Elsőként a lónevű Pirulóst, a hétéves nyomkövető német juhászt. Kikiáltási ára 7 ezer forint. A gazda-jelöltek cédulára irkálják a licitösszegeket, a legtöbbet kínáló már viszi is a nyugdíjast. A végleges ár nem publikus, a kikiáltó csak az új tulaj nevét mondja meg, azt nem, hogy mennyiért kelt el a kutya.

A focidrukkerek nyugdíjaznak

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
"Ha egyszer kivitte, többet ide vissza nem hozhatja" - inti búcsúzásképp az új gazdát az egyik kiképző. Pirulós kutya csak vigyorog ezen.

A német juhászok nagyon kapósak: a 20 ezerért kínált 5 éves Volgára, és a még ugyancsak fiatalos Ahmedre közel egy tucat licit érkezik. A vevők először a szürreális nevű Vontató láttán bizonytalanodnak el, de kiderül: kiváló keresőkutya és 30 ezret házi kedvencként is megér.

Közben a kikiáltó ismeretterjeszt kicsit. Ide csak azok a kutyák kerülnek, amelyeket vezetőjük "családi vagy egyéb okok miatt" nem tudtak magukhoz venni. Zömében 6-7 évesek, és koruk vagy valamilyen trauma miatt már nem alkalmasak munkára. Kiderül, hogy a legkeményebb terep a focipálya.

Traumások és titkos rendőrök

"Ma már nagyon durva füst- és hanggránátokat használnak a kedves szurkolók, melyektől még egy ember is sokkot kap, nemhogy egy kutya" - tudjuk meg Szilágyi Zoltán őrnagytól, az intézmény kinológiai munkacsoportjának vezetőjétől. "A legtöbb kutyát a pályán ért traumák miatt kell leselejteznünk. Közöttük is van egy olyan, melyhez petárdát dobtak, és azóta nagyon fél a lövés hangjától.

Közben már a kifutón a nap kuriozuma: a kétéves ausztrál juhász Adelade, és egy szőke rendőr hölgy vidám kettőse. Adelade vizslaszerű, nagyon pajkos lény, egy marslakó sem hinné el, hogy rendőrkutya. Arra gyanakszunk, titkosrendőr lehetett. De nem: a kikiáltó szerint ugyanis olyan helyre való, ahol birkákat lehet terelni. A 30 ezerért kínált ritka fajta 13,2 másodperc alatt talált új gazdit.

Kit érdekel ez a kutya?

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Szomorúan kullogott viszont vissza az egyetlen pártában maradt kutya, egy kimondhatatlan nevű belga juhász. "Kit érdekel ez a kutya?" Senkit nem érdekelt. Pedig szép és vidám eb, rejtély, hogy miért nem tetszett senkinek. Az őrnagy megígérte, mindenképpen keresnek neki is gazdát.

Loncsos bundáját buszkén rázogatva grasszált a kifutón Kitty, az óriás schnauzer. Nem lehetett szemből lefotózni, mert arra idomították, hogy mindig a hátsóját tartsa a kamerák elé. Az állomány legolcsóbb kutyája 1000 forintért talált gazdára, aki szerint házőrzésből két perc alatt megbukott nála. Kitty egy kis fülvakarástól rögtön bemutatatta a kritikátlan szeretet porban hentergős változatát.

A kimondhatatlan nevűtől csöppet sem különb Bora belga juhászt egyből vitték. Ezután jött Milos német juhász, a korelnök, a maga 11 évével. "Kiváló rendőrkutya volt, megérdemelné, hogy nyugdíjas éveit jó helyen élje". Ez hatott.

Zsandár, a gyerekimádó

Zsandárt mint "jóindulatú őrzőkutyát" mutatták be, azonban úgy tűnt az agilis, 30 ezerért kínált német juhász külön leckéket kaphatott újságírók hatékony leszereléséből: válogatás nélkül rá akart ugrani a felé közeledő gyanútlanokra. Az őrnagy szerint a legnagyobb színész: csak csibészeléskor jani, amúgy gyerekimádatból diplomázott jelesre.

"Többek között tőle is azért kell megválnunk, mert túl barátkozó - mondja Szilágyi Zoltán. - Manapság minden munkakutyafajtánál a küllemi vérvonalak dominálnak. Húsz éve, még szinte tanítani sem kellett a német juhászokat a házőrzésre."

Szűcs és a színesfém-kereskedő

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A kikiáltó megjegyzi, hogy több kutya háromszoros áron kelt el. Jól időzít, ugyanis a nem túl félelmetes nevű, de kísérője szerint "igazi killer" Szűcs érkezik. Szűcs használati utasításából megtudjuk, ő a rendőrkutyák egyik díszpéldánya. Volt. Kiöregedett, de még mindig nagyon jó házőrző lehet. Sőt, nem is ajánlják "gyerekes házhoz", vagy ahol többen élnek körülette, mert tipikus egygazdás kutya.

Egy kopasz, köpcös, színesfémkereskedő-külsejű férfi nyer: 80 ezret kínált, tudjuk meg pult alól. Szűcs előbb láthatóan meglepődik új gazdája félkilós szűzmáriás pecsétgyűrűjén, az arany fogtömést látva viszont valami finomra asszociálhatott, mert abbahagyta a morgást, és vakkantott egy vidámat.