Ervin
14 °C
22 °C

Sétáltatott kutyát lőtt le egy vadász

2005.02.18. 14:54
Lelőttek egy kutyát Baján, miközben gazdája szerdán este az újvárosi lakótelepen sétáltatta. A rendőrség a nyomozás során megállapította, hogy az ebet a lakótelep egyik lakásában élő vadász lőtte le. A férfi elismerte a bűncselekményt, de a vallomást megtagadta, így nem tudni miért lőtte le a csau-csaut.

Kutyáját sétáltatta szerda este egy férfi Baján az újvárosi lakótelepen, a házak közötti parkos területen, amikor dörrenést hallott. A lövést követően a pár méterrel előtte szaladgáló csau-csau összeesett. A férfi odarohant kutyájához, látta hogy az állat vérzik, majd rövid idő múlva meg is halt a közepes termetű kutya. A férfi évek óta a környéken sétáltatta kutyáját, tudtuk meg Ferenczi László alezredestől, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Egy vadászhoz vezettek a nyomok

Az állat gazdája értesítette a rendőröket, akik a helyszíni szemlével párhuzamosan adatokat gyűjtöttek a környező házakban, és kiderült, hogy az egyik lakásban egy vadász lakik, áll a rendőrség pénteki közleményében. A rendőrök felkeresték a férfit, de az éppen távozott volna otthonról és tagadta, hogy köze lenne a lövéshez.

A vadász lakásában tartott házkutatás során a rendőrök lefoglaltak egy engedéllyel tartott golyós és egy ugyancsak engedéllyel tartott sörétes vadászpuskát, ruházatának átvizsgálásakor pedig a pénztárcájában egy üres hüvelyt találtak, amit szintén lefoglaltak.

Rongálás

A harminc éves bajai férfit előállították a bajai rendőrkapitányságon, ahol foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi elismerte tettét, de a vallomást megtagadta, így indítékára egyelőre nem derült fény. A kutya lelövése miatt rongálás miatt is eljárás indul a férfi ellen, aki jelenleg 72 órás őrizetben van.

A gemenci erdészetnél dolgozó férfi nem hivatásos vadász, de gyakran dolgozik vadászként. Az eset miatt fegyvertartási engedélyét ideiglenesen bevonták, mondta el az Indexnek Ferenczi László alezredes.

Mi jár egy kutya lelövéséért?

A vadászati törvény szerint a vadászoknak jogukban áll a gazdátlanul kóborló kutyákat lelőni. Az 1998. évi XXVIII. "az állatok védelméről és kíméletéről" szóló törvény 11. paragrafusa szerint viszont "állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad".

A törvény szerint egy kutya, vagy más állat lelövése nem számít állatkínzásnak, mivel az állat azonnali elpusztítására irányul. Alkalmazható viszont a Büntető törvénykönyv rongálásról szóló paragrafusa: "ha az elkövető az idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz", illetve ha "az elkövető más tulajdonát képező állat értékét csökkenti, vagy az állat életét kioltja, és ezzel az állat tulajdonosának bizonyíthatóan vagyoni kárt okoz". Ha az állat forgalmi értéke a tízezer forintot nem haladja meg, akkor csupán szabálysértési eljárásra kerülhet sor.