József, Bánk
-7 °C
0 °C

Állatkínzással gyanúsítják a soproni kutyatenyésztőt

2006.03.03. 16:25
Bíróság elé kerülhet az a soproni kutyatenyésztő, akit február 20-án jelentettek fel állatkínzás miatt. Örsi András Sopron külterületén lévő birtokán több mint száz kutyát tart borzalmas körülmények között, a mudifajtákkal kísérletező férfi lakásán a rendőrökhatvanegy lefagyasztott kutyatetemet találtak.

A soproni rendőrkapitányság pénteken gyanúsítottként hallgatta ki állatkínzás vétsége miatt Örsi Andrást, mondta el az Indexnek Kocsis Tünde alezredes a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A férfi vallomásában nem ismerte el, hogy kínozta volna az ebeket.

A rendőrség elrendelte a körülbelül 180 kutya lefoglalását, az állatokat a megyei állategészségügyi állomás munkatársai látják el.

Várják az állatbarátok segítségét


Képek: dogheart.hu

A hatóságok lassú intézkedését kifogásoló állatvédő szervezetek szerdán tüntettek a soproni Fő téren. A tüntetők a telep azonnali bezárását követelték.

A Kutya magazin továbbra is várja az állatbarátok segítségét a "kutyák hivatalos átvételével, elhelyezésével" kapcsolatban, illetve szállítási kapacitásra, karanténhelyre, állatorvosi segítségre, ideiglenes és végleges befogadás terén várják a felajánlásokat. Emellett külföldi és magyar állatmenhelyek, állatvédő szervezetek jelentkezését is szívesen fogadják, valamint bankszámlán gyűjtik az különféle költségekre a pénzadományokat.

Nem egyszerű

Ám addig szó sem lehet az állatok befogadásáról, amíg jogerős ítélet nem születik az ügyben, a kutyák ugyanis rendőrségi bűnjelnek számítanak.

Szabó Tamás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás vezetője azt mondta, vigyáznak az állatokra, míg a bíróság jogerős ítéletet nem hoz az ügyben.