Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Zárt tárgyaláson ítélték el a részegen quadozó apát

2008.04.09. 11:41
A járművezetés tiltott átengedésével vádolták azt a férfit, akinek 9 éves kisfia quadozás közben halt meg Zala megyében. Az ügy első fokú bírósági tárgyalása szerdán zajlott Zalaegerszegen. A bíró zárt tárgyalást rendelt el, csak az ítélethirdetés volt nyilvános.

Első fokon tíz hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetésre és a vezetéstől való kétéves eltiltásra ítélte a Zalaegerszegi Városi Bíróság szerdán azt az apát, aki tavaly ősszel átengedte kilencéves gyermekének egy quad motor vezetését, a fiú azonban felborult és a kórházban életét vesztette.

Az ügyész járművezetés halált okozó tiltott átengedésével vádolta meg az apát. A védő kezdeményezésére a bíró még a vádirat ismertetése előtt - erkölcsi okokból - zárt tárgyalást rendelt el, így a sajtó majd csak a későbbi ítélethirdetésen vehetett részt.

Agyonzúzta a quad

A szerdai tárgyaláson ismertették a vádiratot és meghallgatták a szülőket. A tárgyalás után a bíró - a váddal összhangban - az ítélet indoklásában kifejtette: az apa közúti közlekedésre alkalmatlan járművel vitte motorozni fiát a Nagykanizsához tartozó Korpaváron.

A motornak nem működött a hátsó fékje, nem volt megfelelő a guminyomása, és a férfi "szeszesitaltól befolyásolt állapotban" közlekedett, mielőtt a vezetést átengedte kisfiának.

A fiú elvesztette uralmát a jármű felett, kisodródott az útról és felborult, és a súlyos gép maga alá temette. A gyerek sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a kórházban meghalt.

Ivott, majd a fia vezetett

Az apa hivatásos sofőrként dolgozott, motorozni mégis úgy indult, hogy előtte, sőt közben is több sört megivott. Felelőtlenségéért akkor is vállalnia kell a következményeket, ha elveszítette egyetlen gyermekét, mert a gyermek halála a szülő meggondolatlansága miatt következett be - indokolt a bíró.

Hangsúlyozta, hogy az apa beismerte és megbánta cselekedetét, de a gyermek életkora miatt alkalmatlan volt a vezetésre, annak ellenére, hogy szülei ezt korábban többször is megengedték neki. Súlyosbító körülményként értékelte azt is, hogy a férfi többszörösen megsértette a KRESZ-t, és hogy elszaporodott az ittas vezetéses esetek száma is.

Az apa mentesítést kapott a büntetett előélet következményei alól, de a járművezetéstől való kétéves, teljes körű eltiltás miatt fellebbezést nyújt be, ezért az ítélet nem jogerős.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?