Huba
17 °C
33 °C

Zárt tárgyaláson ítélték el a részegen quadozó apát

2008.04.09. 11:41
A járművezetés tiltott átengedésével vádolták azt a férfit, akinek 9 éves kisfia quadozás közben halt meg Zala megyében. Az ügy első fokú bírósági tárgyalása szerdán zajlott Zalaegerszegen. A bíró zárt tárgyalást rendelt el, csak az ítélethirdetés volt nyilvános.

Első fokon tíz hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetésre és a vezetéstől való kétéves eltiltásra ítélte a Zalaegerszegi Városi Bíróság szerdán azt az apát, aki tavaly ősszel átengedte kilencéves gyermekének egy quad motor vezetését, a fiú azonban felborult és a kórházban életét vesztette.

Az ügyész járművezetés halált okozó tiltott átengedésével vádolta meg az apát. A védő kezdeményezésére a bíró még a vádirat ismertetése előtt - erkölcsi okokból - zárt tárgyalást rendelt el, így a sajtó majd csak a későbbi ítélethirdetésen vehetett részt.

Agyonzúzta a quad

A szerdai tárgyaláson ismertették a vádiratot és meghallgatták a szülőket. A tárgyalás után a bíró - a váddal összhangban - az ítélet indoklásában kifejtette: az apa közúti közlekedésre alkalmatlan járművel vitte motorozni fiát a Nagykanizsához tartozó Korpaváron.

A motornak nem működött a hátsó fékje, nem volt megfelelő a guminyomása, és a férfi "szeszesitaltól befolyásolt állapotban" közlekedett, mielőtt a vezetést átengedte kisfiának.

A fiú elvesztette uralmát a jármű felett, kisodródott az útról és felborult, és a súlyos gép maga alá temette. A gyerek sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a kórházban meghalt.

Ivott, majd a fia vezetett

Az apa hivatásos sofőrként dolgozott, motorozni mégis úgy indult, hogy előtte, sőt közben is több sört megivott. Felelőtlenségéért akkor is vállalnia kell a következményeket, ha elveszítette egyetlen gyermekét, mert a gyermek halála a szülő meggondolatlansága miatt következett be - indokolt a bíró.

Hangsúlyozta, hogy az apa beismerte és megbánta cselekedetét, de a gyermek életkora miatt alkalmatlan volt a vezetésre, annak ellenére, hogy szülei ezt korábban többször is megengedték neki. Súlyosbító körülményként értékelte azt is, hogy a férfi többszörösen megsértette a KRESZ-t, és hogy elszaporodott az ittas vezetéses esetek száma is.

Az apa mentesítést kapott a büntetett előélet következményei alól, de a járművezetéstől való kétéves, teljes körű eltiltás miatt fellebbezést nyújt be, ezért az ítélet nem jogerős.