Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Hűtlen kezeléssel vádolják a Körös Volán volt vezetőit

2003.06.04. 14:57
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésért a békéscsabai ügyészség vádat emelt a Körös Volán Rt. több egykori vezetője ellen a városi bíróságon. A cég korábbi vezetői négy éven át több gyanús cégtől hétmillió liter bizonytalan eredetű és minőségű gázolajat vásároltak. A kár negyedmilliárd forint.
O. István és K. István, a vállalat két korábbi vezérigazgatói, valamint a Cs. Zsigmond egykori szállítási vezérigazgató-helyettes és Sz. Gábor volt jogi és hatósági irodavezető ellen törvénysértő, illetve a cég belső szabályzatába ütköző gázolajvásárlás miatt indult eljárás, mondta az üggyel kapcsolatban Fazekas Géza, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A két volt vezérigazgató tevékenységének 1996 és 2000 közötti időszakában a békéscsabai székhelyű Körös Volán Rt. négy gazdasági társaságtól összesen több mint hétmillió liter, bizonytalan eredetű, összetételű és minőségű gázolajat vásárolt 860 millió forint értékben.

A vádirat szerint O. István 20 millió, K. István pedig 240 millió forint vagyoni hátrányt okozott a Körös Volán Rt.-nek. A másik két volt vezetőt 190 millió forint vagyoni hátrány keletkeztetésében mint bűnsegédeket vádolta meg az ügyészség.

Gyanús eladók

A vádirat szerint a vádlottak által irányított Körös Volán Rt. 1996-tól folyamatosan úgy vásárolt négy gazdasági társaságtól gázolajat, hogy az eladók nem rendelkeztek a forgalmazáshoz szükséges nagykereskedelmi vagy jövedéki engedéllyel, illetve még nem bejegyzett társaságok voltak.

A több mint négy éven keresztül folytatott tranzakciók következtében a közlekedési társaságnál több mint 250 millió forintos adóhiány keletkezett, amelyet a társaság utóbb megtérített az adóhivatalnak.

A Körös Volánnál lezajlott gázolaj adás-vétellel kapcsolatban a gázolajat eladó, illetve szállító gazdasági társaságok egykori vezetői D. Péter és társai ellen az ügyészség már korábban vádat emelt a Békés Megyei Bíróságon. Első fokon és nem jogerősen az elsőrendű vádlottat kilenc, a másodrendű vádlottat pedig hat év börtönbüntetésre ítélték még 2002 február 25-én.

Az ügyészég az ítéletet tudomásul vette, a vádlottak pedig fellebbeztek. Az első és a másodrendű vádlott a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján előzetes letartóztatásban várja a jogerős ítélet megszületését.